Produsele agroalimentare ecologice vor fi analizate în urma unor probe prelevate de laboratoarele oficiale desemnate în acest sens și pot fi declasate în urma contaminării cu substanțe care nu sunt permise de legislație, potrivit unor modificări aduse de Parlament OUG privind aceste produse.
Pentru analiza probelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale desemnează laboratoarele oficiale şi naționale de referinţă cu respectarea obligaţiilor prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/625, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
Amendamentele au fost aduse de Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.
Dacă în urma analizelor, se identifică prezenţa unor substanţe care nu sunt prevăzute de legislația în vigoare şi se constată de către organismele de control că prezenţa substanţelor este determinată de contaminări accidentale, organismele de control aplică sancţiunea declasării produsului şi, după caz, a terenului, fără a afecta plăţile directe.
În ceea ce priveşte plăţile compensatorii acordate în baza măsurii 11 – Agricultura ecologică din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se retrage plata pe anul curent dacă s-a aplicat sancţiunea privind declasarea terenului, dar nu se aplică sancţiuni administrative.
În situaţia în care există laboratoare oficiale şi naționale de referinţă care pot efectua analiza probelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale poate încheia protocoale de colaborare cu aceste laboratoare.
Contaminare accidentală înseamnă orice alterare a caracteristicilor fizice, chimice, biologice sau bacteriologice ale solului şi/sau produselor agroalimentare ecologice, produsă prin accident, avarie ori calamitate naturală, fără voia fermierului.
Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.7/2019 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice cu modificările adoptate la Comisie a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților în unanimitate, cu 308 de voturi.