Studiu: 116 milioane de tone de produse lactate sunt irosite anual la nivel global

116 milioane de tone de produse lactate sunt irosite anual în lume, conform unui nou studiu realizat pentru The Guardian de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.

16% dintre produsele lactate fabricate sunt aruncate sau pierdute în fiecare an, conform profesorului Peter Alexander, membru al Academiei Globale pentru Agricultură și Siguranță Alimentară. El a estimat pentru The Guardian că distribuitorii, comercianții și consumatorii sunt responsabili pentru jumătate din această risipă, aruncând aproximativ 60 de milioane tone de lactate anual.

Aproximativ 55 de milioane de tone sunt pierdute înainte de a ajunge în magazine, în timpul producției și distribuției, din cauza risipei de la ferme, sau în timp ce laptele este distribuit și exportat în străinătate.

Unii analiști cred că risipa lactatelor ar putea să fie cu 30% mai mare dacă sunt luate în considerare și alte ineficiențe, cum ar fi supraconsumul sau utilizarea laptelui ca hrană pentru animale.

„Pentru a avea un sistem mai eficient și a reduce impactul de mediu al producției noastre alimentare, trebuie să luăm în considerare moduri de a reduce toate aceste surse de risipă.”, a declarat Alexander.

În multe țări în curs de dezvoltare, cantitatea de lapte pierdută de la fermă la magazin este mult mai mare decât în țări dezvoltate economic, din cauza dificultăților când vine vorba de stocarea și transportul produselor. De exemplu, 15% din laptele produs în Oman este pierdut la nivel de farmă, comparat cu 0% în Suedia, conform Organizației pentru Agricultură și Alimentație (FAO).

În țările mai dezvoltate, produsele lactate sunt de obicei aruncate de consumatori sau comercianți.

Producția de lactate a înregistrat o creștere rapidă în jurul lumii în ultimii patru ani, crescând cu 6% între 2014 și 2018. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în India, Canada, Olanda și Irlanda.

Europa și-a crescut semnificativ producția de lapte în 2015, când cotele de lapte au fost eliminate, iar fermierii au produs tot mai mult lapte, ducând la suprasaturarea pieței și la scăderea prețului.

În UE, prețurile laptelui au scăzut de la o medie de 37 de cenți per kilogram în 2014 la 28 cenți în 2018, conform European Milk Board (EMB), care estimează că creșterea producției în această perioadă a dus la un surplus de 11 milioane de tone pe piața globală.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Majoritatea fermelor de lactate din Europa sunt afaceri mici de familie, iar orice reducere a producției înseamnă pierderea veniturilor. Fermierii continuă să producă mai mult lapte pentru a menține veniturile.

Fermierii europeni au început să exporte produse lactate, în special lapte praf, în țările în curs de dezvoltare. Laptele praf este vândut la prețuri extrem de mici în Africa, în competiție directă cu producătorii locali. Începând cu 2009, exporturile de lapte degresat praf au crescut de trei ori, iar estimările arată că piața va crește cu 4% anul viitor. Laptele praf este folosit des ca hrană pentru sugari în vestul Africii, deși există îngrijorări serioase privind efectele de sănătate asupra bebelușilor.

Aproximativ 82 de milioane de tone de lapte sunt folosite ca hrană pentru animale în lume. Este privită ca o formă de ineficiență, pentru că laptele de vacă conține mai puțini nutrienți și proteine decât alte furaje pentru animale.

Conform lui Alexander, 53 de milioane de tone de lapte sunt irosite în fiecare an din cauza supraconsumului, oamenii consumând în medie cu 10% mai mult decât au nevoie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri