Produsele de curățenie sunt responsabile de 11% din expunerile toxice raportate către Centrele de Control pentru Otrăviri SUA/U.S. Poison Control Centers în cazul copiilor sub șase ani. Aceleași produse cu care facem curat în casă ajung în râuri și le poluează. Ca să-ți protejezi familia, dar și mediul înconjurător, le poți înlocui cu ingrediente naturale, pe care le ai în bucătărie sau în baie.
Produsele de curățenie a casei conțin, în medie, aproximativ 62 de chimicale toxice. După ce sunt folosite, aceste substanțe ajung în sistemul de canalizare și intră apoi în programul de tratare a apelor reziduale. O parte din ingredientele active ale acestor substanțe trec și de programul de curățire a apei și se varsă în râuri.
Printre cele mai frecvente probleme cauzate de substanțele chimice de curățenie a casei se numără: iritații ale pielii, iritații ale căilor respiratorii, iritații ale ochilor.
Soluții alternative pentru baie și bucătărie
Ca să eviți astfel de probleme și să protejezi și mediul înconjurător, iată ce alternative poți folosi:
Bicarbonatul de sodiu. Îl poți folosi, în combinație cu puțină apă, pentru obținerea unei paste, pentru albirea chiuvetelor și a căzilor, dar și pentru eliminarea mirosurilor neplăcute. În plus, te ajută în curățarea unui covor murdar. Presară un strat subțire de bicarbonat de sodiu, freacă ușor cu o perie, apoi aspiră.
Lămâia. Este un dezinfectant excelent care poate îndepărta uleiul, mizeria și urmele de săpun de pe suprafețele lucioase. Luptă împotriva dezvoltării mucegaiului, împrospătează aerul și este un înlocuitor perfect pentru detergenții de baie și bucătărie. Amestecă trei linguri de zeamă de lămâie cu 400 de mililitri de apă și lasă paharul în cuptorul cu microunde zece minute, apoi șterge cu o cârpă.
Oțetul. Acesta poate ține locul produselor pentru curățarea oglinzilor, geamurilor, produselor sanitare din baie, gresiei și faianței. Pentru geamuri și oglinzi, adaugă o linguriță de oțet într-un litru de apă și toarnă amestecul într-o sticlă cu pulverizator, iar gresia și faianța se curăță după ce oțetul și-a făcut efectul pentru 10 minute și a fost clătit apoi cu apă.
Sarea. Cel mai ieftin produs de curățenie pe care îl ai deja la îndemână te ajută să faci curățenie în baie, bucătărie, și chiar să înlături petele. Poți să dezinfectezi bureții și lavetele de bucătărie scufundându-le într-un bol cu apă cu sare.
Vitamina C. Aceste tablete efervescente curăță obiectele sanitare fără ca tu să faci vreun efort. Pentru a curăța vasul de la toaletă, lasă câteva tablete de vitamina C să se dizolve peste noapte, iar dimineață folosește peria de WC.
Soluții alternative pentru mobilă, podele sau covoare
Uleiul de măsline este un produs bun chiar și pentru cea mai scumpă mobilă. Pentru a reda luciul mobilei și a parchetului, folosește o cârpă din bumbac pe care ai pus câteva picături de ulei de măsline. Mai mult, ca să protejezi mobila veche de crăpături, șterge-o cu ulei de măsline din când în când.
Uleiurile esențiale împrospătează aerul în timp ce dezinfectează, dar și previn dezvoltarea mucegaiului. Uleiul de lavandă sau uleiul de tea tree îndepărtează bacteriile de pe blaturile și ustensilele din bucătărie, iar 30 de picături de ulei esențial adăugate în cinci litri de apă curăță perfect podelele.
Pasta de dinți înlocuiește cu succes substanțele abrazive și îndepărtează petele de cerneală, machiaj, unt, cafea sau ceai de pe covoare. Puțină pastă de dinți curăță chiar și cele mai vechi tacâmuri din inox, petele de pe mobila din lemn sau chiar mâzgăliturile cu markerul de pe pereți.
Text: Oana Racheleanu