6 produse pe care le folosim des și care conțin chimicale

Cu siguranță alegi alimente organice, folosești cremă naturală de protecție solară și eviți anumite produse pentru curățenie, totul pentru sănătatea ta și a mediului, dar s-ar putea să-ți scape șase tipuri de obiecte pe care le folosești aproape în fiecare zi.

6 produse pe care le folosim des și care conțin chimicale

Lumânări parfumate

Din seria „etanolamină” fac parte compuși precum MEA, DEA, TEA, abrevieri pentru monoetanolamină, dietanolamină și treitanolamină. Aceștia se găsesc, pe lângă lumânări parfumate, și în săpunuri, șampoane, balsam de păr, vopsele de păr, creme de ras, loțiuni, ceară și parafină, produse de curățenie, tușuri de ochi, rimeluri, blush-uri, fonduri de ten, parfumuri și creme pentru protecție solară.

NDEA (nitrosodietanolamină) apare pe lista Raportului Național din SUA privind Substanțele Cancerigene. DEA alterează structura spermei bărbaților, se acumulează în organism și poate cauza toxicitatea organelor, iar unele studii au demonstrat că dezvoltarea creierului și funcțiile memoriei la bebeluși pot fi afectate dacă mama este expusă la DEA.

Pentru a evita lumânările parfumate care conțin acești compuși, alege unele din 100% din ceară de albine sau din ceară vegetală sau optează pentru uleiuri esențiale.

Pelerinele de ploaie din vinil

Acestea conțin ftalați care se pot acumula în piele sau în organism și care duc la probleme ale sistemului reproducător, pubertate timpurie, astm, cancer și perturbarea sistemului endocrin, în special în sarcină și alăptare.

Ftalații se mai găsesc în deodorantele de cameră, parfumuri, loțiuni parfumate, detergenți, produse pentru curățenie, geluri de duș, produse de îngrijire a părului, rucsacuri, perdele de duș, cizme de ploaie, electronice, telecomenzi etc.

Pentru a evita ftalații, evită produsele care conțin pe lista de ingrediente „parfum” („fragrance”), ftalați („phthalate”), DEP, DBP, PVC.

Produse în recipiente din aluminiu

Compusul chimic bisfenol A (BPA) se găsește în recipientele de aluminiu, dar și în cele din materiale plastice din policarbonat (în special caserole), și poate cauza disfuncții ale sistemului endocrin, probleme psihice și de comportament la copii, probleme reproductive și poate întrerupe dezvoltarea endocrină în uter.

Potrivit Administrației Americane pentru Mâncare și Medicamente (FDA), cei mai mulți oameni sunt expuși la niveluri mici și destul de sigure de BPA, dar dacă vrei să eviți produsele care conțin acest compus, caută pe etichetă „BPA-free” și renunță la produsele în conserve. Evită să pui materiale plastice din policarbonat în cuptorul cu microunde sau în mașina de spălat și ferește-te de sticlele reutilizabile care au marcate, în cercul format din săgeți, cifra 7.

6 produse pe care le folosim des și care conțin chimicale

Pastă de dinți

Triclosanul se mai poate găsi sub numele de „microban”, „amicor”, „ultraFresh” sau „BioFresh” în produse precum pasta de dinți, geluri antibacteriene, deodorante, apă de gură, detergent de vase, blaturi de tocat, saltele, încălțăminte, pături pentru copii, cărți de credit și pungi de gunoi.

Agenția de Protecție a Mediului a înregistrat triclosanul ca pesticid. Acesta produce dereglări hormonale și ale tiroidei, poate afecta funcțiile sexuale și fertilitatea, poate cauza malformații la bebeluși, paralizie, probleme ale inimii, alergii și hemoragii la nivelul creierului.

vianaturalia.ro

Șampoane

În listele de ingrediente de pe sticlele de șampoane, balsamuri de păr, loțiuni, geluri de curățare pentru față și corp și scrub-uri, parabenii mai apar sub denumiri ca etilparabeni, butilparabeni, metilparabeni, propilparabeni și alte denumiri care se termină în „-beni”.

Acești compuși chimici pot crea dezechilibre hormonale și au legătură cu riscul crescut de cancer la sâni și cu toxicitatea reproductivă. Mai cauzează dereglări endocrine, alergii, imunotoxicitate, iritarea pielii, în special la femeile însărcinate și la copii.

Ojă

Formaldehida se ascunde pe lista de ingrediente sub numele de quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol (bromopol) şi glioxal Quaternium-15. Sub una din aceste denumiri formaldehida se găsește în gelul de păr, produsele pentru îndreptarea părului, șampon de bebeluși, săpunuri, geluri de duș și cosmetice.

Ca să nu reții toată lista de mai sus de ingrediente care provoacă reacții alergice, sensibilite și chiar și cancer, caută produsele marcate cu „formaldehyde-free” sau „toxic-trio-free”. Alege șampoane și săpunuri care conțin ulei de cocos pentru a hidrata în mod natural părul și alte ingrediente naturale, precum aloe și mușețel.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri