Productia de energie verde din Romania s-a dublat in 2010, fata de 2009

Productia de energie din surse regenerabile a crescut mai mult decat dublu in primele 11 luni ale anului 2010, comparativ cu anul anterior, releva datele centralizate de Transelectrica. 

Astfel, in 2010, minus luna decembrie, au fost produsi 538.032,15 MWh, fata de numai 239.737,70 MWh in 2009.

Cu toate ca ponderea energiei din surse regenerabile in Romania a crescut spectaculos, tara noastra isi bazeaza inca 60% din productie pe carbune, potrivit datelor Ministerului Mediului si Padurilor. 

Tara noastra si-a asumat atingerea unei tinte de 24% energie verde pana in 2020, insa in pofida potentialului de resurse invocat de autoritati, investitiile in regenerabile stagneaza din cauza unei legi incomplete. 

Legea 220 blocheaza investitiile

Legea 220/2008 pentru promovarea energiei din surse regenerabile a intrat in vigoare in urma cu 2 ani, dar in lipsa unor norme de aplicare avizate de Comisia Europeana (CE) se aplica partial. Normele stabilesc ajutoarele financiare pentru investitori, insa notificarea acestora de catre Romania nu a ajuns nici pana acum la CE. 

Prezent astazi la forumul Green Energy Business, presedintele Agentiei Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy, a declarat ca notificarea va fi trimisa ”pana la sfarsitul lunii martie”, iar normele de aplicare ale legii ar putea fi gata in luna iunie. 

”Trebuie sa gasim un sistem functional. Au venit foarte multi investitori interesati sa-si dezvolte afacerile in Romania, ne surprinde si pe noi cat de mare este interesul, insa nu poti sa faci o lege, iar dupa aceea, sa-ti dai seama ca nu este buna. Noi degeaba facem eforturi daca la nivelul Guvernului nu este vointa”, a declarat astazi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, in cadrul forumului Green Energy Business. 

Investitiile in energie verde au crescut cu 30%

La nivel mondial, investitiile in energie din surse regenerabile au crescut cu 30% anul trecut, ajungand la 243 de miliarde de dolari. Potrivit AFP, China a ocupat primul loc in topul investitorilor. 

”Centrul de gravitatie al energiei curate s-a deplasat din Occident in Orient”, se arata intr-un raport al agentiei americane nonguvernamentale Pew Charitable Trust.

China a cheltuit anul trecut 54,4 miliarde de dolari pentru energie din surse regenerabile, suma plasand-o pe prima pozitie in clasamentul investitorilor din acest sector. In top urmeaza Germania, cu investitii de 41,2 miliarde de euro, SUA (34 miliarde euro), Italia (13,9 miliarde euro) si Brazilia (7,6 miliarde euro).

In functie de raportul dintre cheltuieli si Produsul Intern Brut, Germania este statul care a fãcut cele mai mari eforturi financiare pentru dezvoltarea sectorului energiei curate (1,4% din PIB). Investitiile din Germania au fost sustinute de o crestere puternica a numarului de proiecte pentru montarea de panouri solare pe acoperisuri, mentioneaza organizatia.
 

Raluca Petrescu

Cititi si:

Investitiile in regenerabile au crescut cu 30%, in 2010. Vezi lista tarilor cu cele mai mari investitii

spot_img

Ultimele știri