Producătorii de energie regenerabilă cer insistent AFM să urgenteze reluarea Programului de finanțare dedicat prosumatorilor

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) solicită conducerii Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) să urgenteze reluarea programului de finanțare privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională pentru persoane fizice (“prosumeri”).

Organizaţia semnalează că în ultima lună de la suspendarea programului, documentele depuse de cetățeni la instalatori, dar neînregistrate încă în platform, au expirat.

„Cetățenii sunt, pe bună dreptate, confuzi în acest moment, iar AFM nu vine cu informații concrete. Exisă astfel riscul ca oamenii, după multe amânări și puși pe drumuri pentru procurarea documentelor necesare, să decidă abandonarea proiectului. Ceea ce nu este bine pentru conceptul de prosumator în general”, spune Viorel Lefter, președinte PATRES.

Pentru a urgenta reluarea programului, PATRES spune că s-a adresat AFM, cu solicitarea de a lua măsuri care să vină în întâmpinarea consumatorului casnic – viitor prosumator, precum și a sectorului energetic din România.

“Exisă riscul ca oamenii, după multe amânări și puși pe drumuri pentru procurarea documentelor necesare, să decidă abandonarea proiectului. Cerem transparență și comunicare din partea AFM”, mai spune Lefter

Care sunt propunerile PATRES

Producătorii de energie au solictat următoarele:

  1. Transmiterea imediată în spațiul public a unui Comunicat/Informări privind stadiul investigației, precum și asumarea unei date calendaristice privind reluarea programului;
  2. Cerem transparență și comunicare din partea AFM. Pentru a îndepărta orice dubiu privind frauda informatică care a apărut în presă și în spațiul public, AFM să publice, de urgență, lista instalatorilor validați, din care să reiasă numărul persoanelor fizice înscrise de către fiecare instalator în Programul AFM;
  3. În paralel cu derularea unei analize/anchete de către instituțiile abilitate, se impune reluarea rapidă a programului concomitent cu suspendarea instalatorilor asupra cărora planează anumite suspiciuni de “fraudă”.

PATRES, care are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de aproximativ 2,7 miliarde de euro.

Însă, nu doar PATRES atrage atenţia asupra problemelor programului pentru prosumatori. Greenpeace spune că AFM blochează 33.000 de potențiali prosumatori.

„Programul de finanțare pentru cetățenii care doresc să își monteze panouri fotovoltaice a fost oprit pe 10 septembrie, după doar câteva ore de la deschiderea lui. Justificarea AFM a fost destul de seacă, invocând o „analiză asupra modului de funcționare”. Decizia AFM a stârnit un val de nemulțumire în rândul zecilor de mii de posibili aplicanți și a instalatorilor de sisteme fotovoltaice. O lună mai târziu, AFM continuă tăcerea care lasă loc suspiciunilor și acuzațiilor”, arată asociaţia, într-un comunicat de presă.

Greenpeace România cere repornirea cât mai rapidă a programului de finanțare pentru prosumatori.



spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri