Producătorii cer anularea datoriilor cauzate de neîndeplinirea țintelor de reciclare. Autoritățile și organizațiile de mediu ripostează

Într-o întâlnire care a avut loc ieri la Ministerul Mediului, reprezentanții industriilor au solicitat autorităților, prin intermediul organizațiilor de transfer de responsabilitate în domeniul reciclării de ambalaje, amnistie fiscală, suspendarea termenului pentru depunerea declarațiilor anuale referitoare la cantitățile de deșeuri reciclate și diminuarea penalității de 2 lei/kg, pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a reacționat, precizând într-un comunicat că, prin măsurile luate, nu dorește să aplice penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, ci să stimuleze „un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje”, care să scape România de amenințarea unui infringement pe această temă.

01_22_deseuri

Tensiunile dintre industrie și autorități au început în luna septembrie a anului trecut, când DIICOT a efectuat 59 de percheziții la societăți comerciale și persoane fizice bănuite că ar fi desfășurat operațiuni fictive cu deșeuri de ambalaje, în București și 11 județe ale țării. Cu alte cuvinte, aceștia au fost acuzați că au raportat reciclarea unor cantități de deșeuri mai mari decât cele reciclate în realitate. Prejudiciile erau estimate la 54 de milioane de euro.

Ca urmare a acțiunilor desfășurate, Fondul de Mediu a aplicat o serie de amenzi reciclatorilor și a solicitat corectarea rapoartelor falsificate până pe 25 ianuarie 2016, dată la care producătorii trebuie să depună la AFM declarațiile privind cantitățile colectate în anul 2015. În plus, România a fost nevoită să-și asume în fața Comisiei Europene neîndeplinirea țintelor de reciclare, riscând astfel să plătească penalități de infringement de aproximativ 200.000 de euro pe zi.

Secretarul de stat în MMAP pentru domeniul Mediu, Corina Lupu, a explicat întreaga situație:

Riscul declanșării procedurii de infringement în domeniul deșeurilor de ambalaje a fost evidențiat de controalele fiscale derulate de Administrația Fondului pentru Mediu la Organizațiile de Transfer de Responsabilitate (OTR) angajate de agenții economici pentru recuperarea deșeurilor de pe piață. Controalele desfășurate în 2015 au identificat o serie de nereguli în acest sistem, dintre care cea mai gravă se referă la raportarea de către OTR a unor cantități fictive de deșeuri care, în realitate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate. Ca atare, AFM a aplicat penalități fiscale pentru șase din cele zece OTR-uri din România, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Dincolo de ceea ce a dispus AFM, cazul a fost trimis mai departe și Parchetului General, pentru verificare și stabilirea măsurilor, conform legii.

Corina Lupu a mai precizat că scopul demersului inițiat de Minister nu este acela de a pedepsi reciclatorii, ci de a evita infringementul și de a stimula dezvoltarea domeniului.

Intenția Ministerului Mediului nu este aceea de a aplica penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat. Intenția noastră este una foarte simplă: să impulsionăm un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă. Dacă țintele de reciclare nu sunt atinse de producători, există riscul iminent de a primi penalități europene de până la 200.000 de euro pe zi. Prin urmare, amnistia fiscală nu este o soluție, aceasta nu ar face decât să întrețină o piață neagră a deșeurilor, descoperită în urma controalelor AFM. În același timp, o astfel de măsură ar amâna atingerea țintelor și, implicit, ar genera un infringement care s-ar răsfrânge asupra populației. În plus, această măsură nu ar afecta eventuale penalități care ar putea fi impuse la plată, deoarece legislația nu poate fi aplicată retroactive.

Producătorii amenință cu creșterea prețurilor

În cadrul întâlnirii de joi, producătorii au solicitat autorităților amnistie fiscală, suspendarea termenului pentru depunerea declarațiilor anuale și diminuarea penalității de 2 lei/kg, prevăzută de lege, în cazul neîndeplinirii țintelor de reciclare. De asemenea, aceștia au avertizat că vor fi nevoiți să crească prețurile produselor, pentru că Ministerul Mediului le-ar fi impus, peste noapte, taxe suplimentare.

Federația Națională PRO AGRO, participantă la întâlnirea de la Ministerului Mediului, a anunțat că va sesiza instituțiile europene abilitate dacă Guvernul nu va găsi o soluție juridică prin care să fie evitată intrarea în colaps a anumitor sectoare din industria agroalimentară românească, din cauza triplării taxelor de mediu în sistemul de reciclare a ambalajelor începând cu 25 ianuarie 2016.

La rândul lor, reprezentanții Federației Romalimenta consideră că este necesară o Ordonanță de Urgență care să reglementeze abrogarea plății contribuției pentru lunile noiembrie – decembrie 2015 în cazul operatorilor alimentari care au avut contracte valide cu operatorii de transfer de responsabilitate și regândirea cuantumului contribuției pe baza unor criterii financiare și obiective, astfel încât să devină rezonabilă, echitabilă și nediscriminatorie.

Ministerul Mediului ripostează la avertismentele industriei

În replica, reprezentantul MMAP a precizat că „această atitudine este nejustificată, mai ales că până în acest moment nu au fost stabilite penalități pentru niciunul dintre producători„.

Pe de altă parte, în cazul neatingerii țintelor, este la fel de anormal să transferi către cetățeni dobânzile și penalitățile de întârziere datorate nerespectării legii, care, în astfel de situații, permite inclusiv măsura de eșalonare a plății. Mai mult decât atât, considerăm că acest cost ar fi trebuit ajustat de la bun început, din momentul în care legea a intrat în efect, în urmă cu aproximativ 10 ani.

MMAP respinge și propunerea de reducere a penalității de 2 lei/kg, considerând aceasta reprezintă, conform comunicatului, „un instrument pentru stimularea reciclării și descurajarea depozitării la groapă”.

Argumentul prezentat de producători care se referă la faptul că alte state au costuri mai mici, este irelevant, deoarece în acele state cultura reciclării funcționează, acestea depășindu-și cu mult țintele propuse. Pentru stimularea managementului sustenabil al deșeurilor și pentru a crește rata de recuperare/conservare a resurselor naturale primare, MMAP are în vedere deblocarea sistemului de trasabilitate al deșeurilor, dar și instrumente precum ‘plătești pentru cât arunci’, sisteme îmbunătățite de depozit-returnare, în special pentru deșeurile din sticlă, precum și susținerea industriei de reciclare.

Coaliția pentru Mediu ia poziție

Conform surselor Green Report, Coaliția pentru Mediu din România va solicita în cursul zilei de astăzi, printr-o scrisoare deschisă adresată Președintelui României, Prim-Ministrului și Ministrului Mediului, acțiuni ferme împotriva presiunilor exercitate de companii asupra Ministerului Mediului și Administrației Fondului pentru Mediu, pentru „ștergerea datoriilor”.

În plus, reprezentanții organizațiilor de mediu din cadrul coaliției vor cere intensificarea controalelor din partea AFM, asumarea unei poziții publice cu privire la anvergura fraudei din sectorul reciclării deșeurilor de ambalaje, completarea legislației prin adăugarea unor aspecte referitoare la taxarea depozitării și a incinerării și la stimularea reciclării la nivel de gospodării și instituții, dar și redistribuirea cheltuielilor Fondului pentru Mediu către sectoare neglijate, precum reciclarea deșeurilor, reducerea poluării urbane, managementul ariilor protejate sau promovarea economiei circulare.

UPDATE: Coaliția pentru Mediu a publicat scrisoarea în care cere autorităților să reziste presiunilor din partea producătorilor. Redăm mai jos întregul text al acesteia:

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri