Problema Bastroe la Conventia Espoo

Lucrarile celei de-a patra reuniuni a Partilor la Conventia privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontier (Conventia Espoo) vor avea loc in Bucuresti, in perioada 19-21 mai, la Palatul Parlamentului, informeaza site-ul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

Reuniunea este deschisa participarii statelor parti si neparti la Conventie, inclusiv Comunitatii Europene si organizatiilor neguvernamentale. Evenimentul va avea si un segment la nivel inalt, pe 21 mai, dedicat ministrilor mediului din statele participante.

Comitetul de Implementare a Conventiei de la Espoo isi va prezenta noul sau raport in cadrul acestei reuniuni, raport ce arata ca, prin construirea canalului Bastroe, Ucraina a incalcat prevederile 2, 3 si 4 ale Conventiei. Ca urmare a analizarii plangerii Romaniei, Comitetul a stabilit ca legislatia Ucrainei nu permite punerea in practica a proiectelor de evaluare a consecintelor pe care le pot avea anumite actiuni ale partii ucrainene asupra mediului inconjurator si de aceea ’’este greu de determinat care dintre procedurile de adoptare a deciziilor trebuie sa fie luata in considerare pentru acordarea permisiunii de a desfasura actiuni ce intra sub incidenta Conventiei’’.

In afara de aceasta, in opinia Comitetului, Ucraina nu a oferit partii romane suficiente informatii referitoare la proiectul de largire a canalului Bastroe si nu i-a dat posibilitatea de a evalua urmarile pe care punerea in aplicare a acestui proiect le-ar putea avea pentru mediul inconjurator.

Raportul contine si un set de recomandari, Comitetul propunand adoptarea lor in timpul celei de-a patra reuniuni a celor doua parti implicate. Astfel, se propune ca Ucraina sa se oblige sa respecte in totalitate prevederile Conventiei Espoo, sa aduca anumite corecturi la legislatia tarii, pentru a asigura indeplinirea respectivei Conventii, si sa inceapa negocieri cu tarile vecine pentru a putea semna un acord cu Romania inainte de 2010.

Intre timp, potrivit purtatorului de cuvant al comisarului european pentru mediu, Barbara Helfferich, Comisia Europeana intentioneaza sa trimita o scrisoare Ministerului pentru Protectia Mediului al Ucrainei, in scopul ’’obtinerii de informatii referitoare la masurile concrete pe care Ucraina le intreprinde in vederea indeplinirii obligatiilor pe care si le-a asumat in cadrul Conventiei Epsoo’’.

Comentand pozitia Comisiei Europene cu privire la actiunile Ucrainei in vederea construirii canalului Bastroe, Helfferich a subliniat ca aceasta tara trebuie sa-si respecte obligatiile asumate in cadrul Conventiei. Potrivit afirmatiilor sale, acest lucru este monitorizat de Comitetul de Implementare a Conventiei ce se va reuni in mai la Bucuresti.

’’La reuniune vor fi ascultate argumentele ambelor parti’", a declarat reprezentantul oficial al Comisiei Europene. Totodata, Barbara Helfferich a amintit ca, in timpul reuniunii Consiliului UE-Ucraina ce s-a desfasurat in data de 11 martie la Bruxelles, premierul ucrainean Iulia Timosenko a dat asigurari ca „Ucraina isi va indeplini obligatiile ce rezulta din acordurile internationale”.

In final, Novosti.ua precizeaza ca Ucraina a luat decizia de a construi un canal Dunare-Marea Neagra pe bratul ucrainean Bastroe la data de 12 mai 2004 si deja in luna august a aceluiasi an in regiunea Odesa a avut loc deschiderea oficiala a primului tronson al canalului, cu o adancime de 5,8 metri. Recent, ministrul ucrainean al transporturilor, Iosif Vinski, a declarat ca pana la sfarsitul lui 2008 canalul Bastroe va fi dat in functiune.

In opinia Romaniei, dosarul Bastroe nu este doar o problema romano-ucraineana, ci o problema de interes european, deoarece ar putea avea urmari extrem de negative asupra intregii Delte. Romania a devenit parte la Conventia Espoo in urma ratificarii acesteia in anul 2001, prin Legea nr. 22.

Conventia Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier este o intelegere internationala la care au aderat 40 de tari, inclusiv Romania si Ucraina. Partile la Conventie si-au luat angajamentul sa consulte si sa notifice statele vecine afectate despre toate proiectele importante care pot avea efecte asupra mediului.

Conventia a fost lansata in 1991, la Espoo, in Finlanda, dar a intrat in vigoare pe plan international pe 10 septembrie 1997.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri