În Filipine, țara care este al treilea cel mai mare poluator din lume cu plastic al oceanelor, a fost deschis primul târg zero waste. Expozanții nu au voie să ofere paie, caserole, pungi sau pahare din plastic și trebuie să vândă produse locale.
Sheila Leyva și Shine de Castro poartă mereu, în genți, sacoșe din material textil, sticle reutilizabile și câte o lingură, o furculiță și o caserolă. Shine a păstrat obiceiul de a avea la ea recipiente, de când, copil fiind, mama sa îi pregătea pachetul pentru școală.
Până de curând, cele două prietene mergeau deseori împreună la piețele de weekend din Manila, Filipine, pentru a alege produse organice, locale, dar au observat că modalitățile în care erau vândute produsele nu erau deloc eco-friendly.
„Înțelegem că e la îndemână, dar imaginează-ți toată cantitatea de deșeuri produsă de fiecare vânzător și fiecare client! Fiecare pahar pentru suc, din hârtie sau din plastic, fiecare caserolă din plastic, toate sunt deșeuri”, a spus Shine pentru Green Report.
Anul acesta, într-o zi când așteptau împreună autobuzul, Shine a spus că și-ar dori foarte mult ca și Filipine să aibă supermarketuri zero waste așa cum există în țările mai dezvoltate precum Statele Unite sau Australia. Iar Sheila a răspuns: „Hai să facem asta!”.
„E timpul să avem și noi așa ceva și putem să facem asta singure. Va fi de ajutor și turismului, ca să nu mai vorbim că oamenii din comunitatea noastră vor avea acces la produse locale proaspete”, gândeau ele atunci.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”2″ ]Filipine este a treia cea mare sursă din lume care trimite plastic în ocean, din cauza transportului necorespunzător și a gropilor de gunoi din apropierea apelor (unde terenul este mai ieftin).[/box]
Cu susținerea administrației din Intramuros, centrul vechi al orașului Manila și o zonă foarte frecventată de turiști, la începutul lunii octombrie fetele lansau Old Manila Eco Market, prima piață zero waste din Filipine. Vânzătorii care aveau să participe la târg aveau de respectat câteva reguli: să nu comercializeze băuturi carbogazoase sau alimente cu conservanți, să nu ofere paie, caserole, pungi sau pahare din plastic, dar să vândă produse locale.
În mijlocul pieței Roma, acolo unde târgul are loc în fiecare duminică, până la sfârșitul lunii decembrie, au amplasat o chiuvetă mobilă unde clienții își pot spăla recipientele reutilizabile. În plus, toată lumea își poate reumple sticlele de la un dozator pus la dispoziție de organizatoare, doar ca să nu mai cumpere sticle de plastic. Dacă vizitatorii nu au recipiente refolosibile din care să bea apă, pot folosi pahare din sticlă pe care le găsesc acolo. Mai mult, pentru cumpărături de 500 de pesos, clienții primesc gratuit o pungă din material textil reciclat.
Înainte de târg, expozanții au avut de completat un formular în care trebuiau să treacă ce fel de produse vor vinde, ce proveniență au acestea și ce fel de ambalaje vor folosi. Cele două prietene au ales comercianții în funcție de regulile pe care le-au impus.
„Cei mai mulți ne-au spus că vor schimba ambalajele special pentru acest târg, că vor să facă un pas înainte. Și chiar dacă știm că nimeni nu folosește plastic, am trecut pe la fiecare stand și am verificat, pentru că trebuie să avem standarde ridicate încă de la început, din moment ce le-am zis că e un târg zero waste, care promovează un stil de viață sănătos și facem tranziția către un stil de viață mai eco- friendly”, a mai spus Shine.
Produse eco la primul târg zero waste din Filipine
Până acum, între 35 și 50 de expozanți au venit în fiecare duminică și din Manila, dar și din colțuri mai îndepărtate ale Filipine. Cei mai mulți vânzători sunt înscriși ca să participe la târg în luna decembrie.
La Old Manila Eco Market vizitatorii pot găsi paie din materiale sustenabile (sticlă, silicon, metal și bambus), produse de îngrijire eco, încălțăminte din pânză, gemuri, murături, creme pentru protecție solară, instrumente muzicale din bambus, gustări sănătoase, fructe, legume, înghețată de casă și multe altele.
„Nu susținem că este un târg 100% zero waste, pentru că nu vrem să fie prea dificil pentru vânzători, pentru că există costuri operaționale. Așa că facem tranziția ușor, cu timpul, către acest stil de viață. Fiecare schimbare mică ajută mult”, a mai spus Shine.
Datorită interesului foarte mare din partea vânzătorilor și a clienților, de la jumătatea lunii noiembrie târgul va avea loc nu numai în zilele de duminică, ci și vinerea și sâmbăta.
Cei care vor să exploreze Centrul Vechi, pot închiria din Piața Roma biciclete cu cadrul din bambus.