Primul parc industrial cu energie regenerabila in Sibiu

Primarul orasului sibian Avrig, Arnold Günter Klingeis, a anuntat, marti, ca va propune proiectarea primului parc industrial din Romania care va functiona pe baza de energie regenerabila. Deoarece un astfel de proiect va avea un impact important asupra locuitorilor orasului Avrig, primarul Klingeis impreuna cu Consiliul Local au hotarat organizarea unui referendum pe 26 aprilie 2009, informeaza Agerpres.

Locuitorii orasului vor trebui sa raspunda la intrebarea: "Sunteti de acord sa devina zona industriala izlazul comunal denumit Podurile Sasilor pe o suprafata de 100 ha?". Zona Industriala Avrig Sud se va intinde pe o suprafata de aproximativ 100 de hectare si va fi amplasata pe platoul de pe malul stang al raului Avrig numit Podurile Sasilor. Din cele 100 de hectare ale Zonei Industriale, 60 de hectare vor fi ocupate de Proiectul Roses.

Aici vor fi construite 24 de hale industriale, astfel concepute incat fiecare acoperis sa sustina panouri solare gigant ce vor alimenta cladirile respective cu energie electrica si termica. O alta sursa de energie regenerabila, care va alimenta atat spatiile de productie din Zona Industriala Avrig Sud, cat si cele doua cartiere de blocuri din Avrig (Sticla si Zona Centrala) va fi o centrala electro-termica pe baza de biogaz.

Biogazul este un combustibil obtinut printr-un proces de fermentare a deseurilor organice (compost). De asemenea, in jurul orasului Avrig se vor construi si alte sisteme de obtinere a energiei regenerabile, respectiv doua centrale hidro-electrice pe raul Avrig si o centrala electro-termica pe baza de biomasa. Biomasa este o materie prima obtinuta din deseurilor din lemn (transformate in peleti).

Toate acestea vor produce energie verde atat pentru investitorii din Zona Industriala Avrig Sud, cat si pentru locuitorii orasului, care in final vor plati mai putin pentru caldura si apa calda. Orasul dispune de o forta de munca tanara si calificata (care in prezent este nevoita sa faca naveta pana la Talmaciu, Cisnadie sau Sibiu). In Avrig exista traditie in prelucrarea metalului si a lemnului, fabricarea si prelucrarea sticlei, constructii.

Grupul Scolar Industrial de Constructii Masini Marsa dispune de conditii si tehnologii de ultima generatie pentru pregatirea fortei de munca. Investitorii vor putea beneficia de utilitati pe baza de energie regenerabila, care le va permite sa se alinieze la cerintele europene cu privire la protejarea mediului inconjurator si vor putea face dovada ca in procesare se foloseste energie verde care va deveni un criteriu tot mai important pentru participarea la licitatii publice.

Orasul Avrig este foarte bine plasat din punct de vedere logistic – in centrul tarii, in apropiere de doua drumuri nationale majore DN1 si DN7 de calea ferata, la cel mult o ora de aeroportul international Sibiu. Locuitorii orasului Avrig vor beneficia de pe urma acestui proiect, prin crearea de noi locuri de munca, acces ieftin la caldura si apa calda, taxe si impozite care vor permite dezvoltarea economica si sociala a orasului.

Din punct de vedere financiar, dezvoltarea Zonei Industriale Avrig Sud va fi sustinuta din fonduri private atrase prin eforturile Primariei Avrig, precum si din fonduri europene, prin care se va realiza infrastructura. In prezent, activitatea primarului Arnold Günter Klingeis si a echipei sale se concentreaza pe atragerea potentialilor investitori interesati sa isi deschida afaceri in Zona Industriala Avrig Sud.

Exista numeroase semne de interes in acest sens, mai ales din partea unor firme din Austria si Germania. De asemenea, sunt initiate colaborari cu firme din Norvegia si Suedia specializate in domeniul energiei regenerabile. Primarul din Avrig s-a remarcat inainte sa ajunga edil sef al orasului, prin proiectele ecologice turistice, Biserica si Hotelul de Gheata de la Balea Lac – primele constructii de gheata din Romania, al caror proprietar este.

Foto: mpinteractiv.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri