Care este primul parc fotovoltaic din România auditat din punct de vedere al conservării naturii

Producerea energiei verzi poate avea un impact considerabil asupra animalelor, solului și plantelor. Coaliția Natura 2000 a testat condițiile în care producătorii de energie verde au grijă de natură. Primul audit pentru evaluarea criteriilor de protecție a mediului a avut la un parc fotovoltaic din localitatea Reci, județul Covasna. Experții au verificat dacă amplasarea parcului, modul de construire, dar și utilizarea lui nu au impact asupra naturii.

Primul parc fotovoltaic din România auditat din punct de vedere al conservării naturii

Auditorul a verificat dacă amplasarea parcului nu se află în interiorul sau apropierea ariilor protejate, dacă nu reprezintă o barieră pentru deplasarea carnivorelor sau erbivorelor, sau dacă nu otrăvește solul cu ierbicide.

Concurența pe piața energiei verzi devine tot mai acerbă, pe fondul creșterii țintelor Comisiei Europene. În acest context, am fost plăcut surprinși să întâlnim producători de energie care dezvoltă proiecte luând în calcul nu doar profitul, ci grija pentru natură. Un astfel de antreprenor ne-a permis accesul în parcul fotovoltaic dezvoltat în Județul Covasna și s-a lăsat auditat de către experți pentru a arăta că este un manager responsabil”, a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Coaliția Natura 2000, principala federație implicată în conservarea biodiversității în arii protejate.

Potrivit directorului executiv al EPC, Marius Nistorescu, parcul fotovoltaic este amplasat pe două terenui îngrădite, care au un culoar de trecere pentru viețuitoarele din zonă, neafectând astfel rutele de deplasare ale acestora pentru hrănire şi reproducere. Mai mult decât atât, tehnica utilizată pentru monitorizarea și întreținerea parcului este de ultimă generație și nu face necesară prezența omului în parc, iar toaletarea ierbii se face ecologic, cu ajutorul oilor.

În urma auditării parcului experții autorizați au concluzionat că unitatea de producție a fost construită și funcționează cu respectarea legilor în vigoare precum și cu respectarea criteriilor de biodiversitate aplicabile domeniului fotovoltaic.

Verificarea unităților de producere a energiei din surse regenerabile s-a realizat în baza unui model de standarde de management responsabil, dezvoltat de Federația Coaliția Natura 2000 România, în cadrul proiectului „Certificate verzi numai pentru investiții verzi”, finanțat de Fondul de Inovare Civică, prin Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

spot_img

Ultimele știri