Universitatea Politehnica din București și-a propus să implementeze în propriul campus studentesc un sistem de management și de eficientizare energetice, care i-ar putea reduce consumul chiar și cu 70%. Studiile de fezabilitate care compun proiectul de campus eficient energetic vor fi realizate în următoarele 6 luni, de către o firmă americană de consultanță în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. Ulterior, reprezentanții UPB vor să obțină o finanțare europeană pentru implementarea proiectului, estimată să dureze aproximativ 3 ani.
Dacă proiectul va fi implementat, în jurul anului 2020, UPB va fi prima instituție de învățământ superior din România cu un campus eficient energetic, care va avea caracteristicile clădirilor inteligente. Cel mai probabil, va integra tehnologii precum motoare pe gaz, iluminat eficient energetic, sisteme de gestionare a distribuției și a întreruperilor, sisteme de măsurare avansată, sisteme fotovoltaice pentru acoperișuri și sisteme de stocare a energiei termale și pe baterie.
Studii de fezabilitate pentru un campus eficient energetic
Compania care va realiza studiile de fezabilitate se numește E3 International, LLC și are sediul în Maryland, SUA. Aceasta va suporta o parte din costurile scrierii proiectului, respectiv 125.000 de dolari din totalul de peste 500.000. Restul sumei necesare pentru realizarea studiilor de fezabilitate va fi asigurată din fondurile Agenției Americane pentru Comeț și Dezvoltare, partenerii și finanțatorii UPB.
Studiile de fezabilitate vor evalua cu cât se poate extinde capacitatea de generare de energie, dacă se pot diversifica resursele energetice și ce tehnologii de clădiri inteligente pot fi implementate. De asemenea, vor testa dacă se pot adăuga sisteme de stocare a energiei termale și electrice.
Proiectul va cuprinde un audit energetic, o analiză a impactului asupra mediului, un plan al rețelei inteligente care ar urma să fie implementată și o analiză a impactului economic, financiar și de dezvoltare.
Un campus eficient energetic – model pentru întreaga țară
Pe lângă caracterul utilitar al proiectului, Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a subliniat și caracterul său educațional:
Vrem să facem din campus un laborator al cărui model să poată fi replicat în toate orașele din țară. Mai mult, ne dorim ca tot proiectul să fie făcut de către studenți, în favoarea societății.
La semnarea protocolului de colaborare între Universitatea Politehnică București și Ambasada SUA au participat: Rectorul UPB – Mihnea Costoiu, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România – Hans Klemm, Vicepremierul Costin Borc și ambasadorul cu însărcinări speciale, reprezentant special pentru securitate energetică al Guvernului – Mihnea Constantinescu.
Citește și:
Cum să obții finanțări pentru investiții în energie regenerabilă și eficiență energetică