Primele trei orase din Romania la colectare selectiva

Serviciul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje de la populație s-a extins la nivel național, fapt confirmat de români: 64% dintre aceștia declarau la începutul anului că au posibilitatea de a colecta separat, cu o treime mai mult decât acum patru ani, potrivit sondajelor naționale IMAS 2011 și 2015. Nivelul de acces la acest serviciu se menține totuși scăzut, având în vedere că până la finalul anului toți românii trebuie să poată separa deșeurile de ambalaje, conform Directivei Cadru Deșeuri 2008/98/EC. Trei dintre orașele din România care dezvoltă sistemul de colectare selectiva în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat la capitolul „reciclare”. Criteriile care stau la baza acestei clasificări sunt: cantitatea de deșeuri de ambalaje colectate separat pe cap de locuitor, calitatea serviciului și soluțiile implementate care au determinat reducerea incidențelor sau chiar eliminarea practicilor negative din sistem.

sfgh

Zalău – lider în cantitățile reciclate/locuitor

În municipiul Zalău, fiecare locuitor colectează separat aproximativ 1 kg de deșeuri reciclabile lunar, de aproximativ 3 ori mai mult decât media cantităților de deșeuri de ambalaje colectate separat în România. (conform studiului de analiză a compoziției deșeului menajer în România, realizat de Eco-Rom Ambalaje, o persoană din mediul urban colectează separat 0,4 kg de deșeuri de ambalaje/lună).

În 2014, în municipiu au fost reciclate aproximativ 1.000 de tone de deșeuri de ambalaje, de aproximativ două ori mai mult față de cantitatea reciclată în 2008, primul an de implementare a sistemului. În prezent, toți cei peste 53.000 de locuitori ai municipiului Zalău au acces la sistemul de separare a deșeurilor de ambalaje prin 262 de containere colorate – pentru deșeuri de ambalaje de hârtie-carton, plastic-metal și sticlă. De asemenea, infrastructura de colectare este amplasată în apropierea locuințelor, are un aspect îngrijit și niciun container colorat nu a fost vandalizat anul trecut datorită unei bune colaborări între primărie, poliția locală și operatorul de salubritate. Locuitorii orașului separă corect deșeurile de ambalaje în proporție de peste 70%, în principal datorită acțiunilor constante de informare și educare a populației despre importanța reciclării.

Sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje a fost introdus în Zalău acum aproximativ 7 de ani, printr-un parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Zalău, Eco-Rom Ambalaje și compania de salubritate Ave Sălaj Ecoserv.

Sfântu Gheorghe – performanță în calitate

În municipiul Sfântu Gheorghe, deșeurile de ambalaje sunt depuse separat corect în containerele colorate în proporție de peste 99%. Majoritatea locuitorilor au înțeles importanța colectării separate și nu amestecă deșeurile reciclabile cu alte tipuri de deșeuri. Infrastructura de colectare separată constă în containere colorate aflate în spații deschise și în zone special amenajate, închise, la care au acces doar locuitorii arondați. Containerele speciale sunt situate în apropierea locuințelor și au un aspect îngrijit.

În prezent, toți cei 56.094 de locuitori au acces la serviciul de separare a deșeurilor de ambalaje prin cele 369 de containere colorate puse la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje și compania de salubritate Tega SA. 1.900 de gospodării pot separa deșeurile prin intermediul sistemului cu saci colorați: galbeni, pentru plastic și metal, albaștri pentru hârtie-carton și verzi pentru sticlă. Mai mult decât atât, anul trecut au fost lansate primele proiecte de colectare „din ușă în ușă” destinate blocurilor  mai mici, prin care fiecare cetățean are la dispoziție propria structură securizată de colectare separată (tip raft).

În 2014, în municipiu au fost colectate separat și reciclate aproximativ 750 tone de deșeuri de ambalaje, de 7 ori mai mult față de cantitatea reciclată în primul an de implementare a sistemului de colectare separată. De asemenea, pe baza sesizărilor populației, primăria municipiului, alături de poliția locală și operatorul de salubritate, acționează constant pentru a opri furtul deșeurilor reciclabile din containerele colorate.

Din 2009 locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe beneficiază de sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje datorită parteneriatului încheiat între Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe,  Eco-Rom Ambalaje și compania de salubritate Tega SA.

Ploiești – stop furtului de deșeuri reciclabile

Municipiul Ploiești s-a confruntat cu fenomenul de amploare al furtului deșeurilor reciclabile din containere și este printre primele orașe din țară care au luat măsuri de sancționare a acestuia. Conform legislației în vigoare, persoanele care sustrag deșeurile din sistemele de colectare sunt pasibile de amendă între 600 și 1.000 lei, iar deșeurile reciclabile furate sunt confiscate. În 2014, în municipiul Ploiești au fost realizate 57 de sesizări către Poliția Locală privind furtul deșeurilor din sistemele de colectare publice și 3.4 tone de deșeuri de ambalaje au fost confiscate și reintroduse în circuitul normal de reciclare. În plus, în cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice a municipiului, a fost înființată în anul 2013 o comisie responsabilă de colectarea separată, în cadrul căreia există inspectori care verifică săptămânal punctele de colectare, sesisează eventualele probleme și identifică soluții pentru rezolvarea lor. Eliminarea furtului a condus la creșterea cantităților colectate cu 30% față de anul precedent.

În prezent, criteriile care stau la baza calității sistemului de colectare separată pentru populație se situează, în medie, la nivelul de 90%. Acest lucru înseamnă că toți cei peste 197.000 de ploieșteni au acces la acest serviciu, punctele de colectare separată au un aspect îngrijit și cea mai mare parte a locuitorilor depun separat corect deșeurile de ambalaje în containerele colorate. Anul trecut, ploieștenii au colectat separat peste 560 tone de deșeuri de ambalaje prin intermediul celor 654 de containere speciale și prin sistemul de colectare separată cu saci, de 17 ori mai mult față de cantitatea reciclată în primul an de implementare a sistemului, respectiv din 2010.

Ploieștenii au acces la sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje de aproximativ 4 ani, datorită parteneriatului între Primăria Municipiului Ploiești, Eco-Rom Ambalaje și compania de salubritate Rosal Grup.

Puteți citi și:

Alte 500 de calculatoare refăcute din deșeuri electronice, donate școlilor și ONG-urilor

Designerul care face artă din deșeuri electronice

spot_img

Ultimele știri