Primele cazuri native de Zika au fost confirmate în Europa, după ce trei persoane s-au infectat cu virusul în Franța. Experții avertizează că schimbările climatice ar putea duce la apariția mai multor cazuri pe continent.
Trei persoane au s-au infectat cu Zika în Hyères, sudul Franței, în luna august a acestui an, a confirmat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
În Europa au mai fost înregistrate sute de cazuri importate în timpul izbucnirii virusului în urmă cu trei ani, dar până acum nu a avut niciodată un caz nativ – în care țânțarii locali s-au dezvoltat și au răspândit virusul -.
Cei trei pacienți au dezvoltat simptome la câteva zile unul de celălalt, a spus ECDC, ceea ce înseamnă că probabil au făcut parte din același ciclu de transmitere. Starea pacienţilor s-a îmbunătăţit, iar riscul pentru rezidenți și turiştii care vizitează regiunea este scăzut, a adăugat organizația.
Însă, încălzirea climatică și creşterea numărului de călătorii între continente înseamnă că bolile tropicale, inclusiv Zika, devin mai susceptibile să înflorească în Europa, au spus specialiștii.
Descoperirile reprezintă „prima dată când au fost identificate cazuri Zika contractate local, ceea ce înseamnă noi provocări pentru controlul acestor boli”, a declarat, pentru CNN, Moritz Kraemer, cercetător în bolile infecțioase la Universitatea din Oxford.
Oamenii de știință se așteptau la apariția unor infecții transmise prin mușcături de insecte în Europa, așa cum s-a întâmplat anterior cu febra dengue, a adăugat Kraemer. Dar a fost „neașteptat” să vedem transmisia Zika, deoarece este, de obicei, asociată cu țânțarul Aedes aegypti. În timp ce țânțarul respectiv nu se găsește frecvent în sudul Europei, un altul – Aedes albopictus – este.
Țânțarul „a devenit obișnuit în anumite părți din sudul Franței, unde probabil a fost responsabil și pentru transmiterea dengue. A fost, de asemenea, detectat pe scară largă în toată Europa de sud și sporadic în nord,”, spune Anna Checkley, consultantă în Medicină Tropicală la Spitalul pentru Boli Tropicale (HTD).
„Temperaturile mai calde favorizează supraviețuirea sa, iar pe măsură ce trecem la sezonul de iarnă, este mult mai puțin probabil să vedem cazuri noi. (Dar) dacă temperaturile globale cresc, acest țânțar se poate răspândi în nordul Europei și putem vedea mici grupuri de cazuri spre nordul Europei”
Departamentul de Sănătate din Marea Britanie a avertizat la începutul acestui an că schimbările climatice pot duce la apariţia unor boli tropicale care se îndreaptă spre Marea Britanie – iar un studiu realizat de echipa lui Kraemer de la Universitatea din Oxford a descoperit că schimbările climatice ar putea expune jumătate din populația lumii la boli răspândite de țânțari până în 2050.
Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată în urmă cu 70 de ani în pădurea Zika din Uganda. În diverse părți ale lumii au apărut focare izolate și mici, inclusiv în Africa, Asia de Sud-Est și insulele Pacificului. Dar până la sosirea în Brazilia virusul nu a fost asociat cu complicații majore. În martie 2015 Organizația Mondială a Sănătății a raportat apariţia unui focar extins care s-a extins în America Centrală și de Sud.
Majoritatea persoanelor infectate cu virusul Zika nu vor avea simptome. Există, însă, persoane care fac febră, erupții cutanate, conjunctivită şi au durerile articulare. Unii pacienți pot prezenta, de asemenea, dureri musculare sau dureri de cap.
Principala preocupare este legată de femeile care sunt însărcinate sau ar putea rămâne însărcinate, deoarece virusul poate provoca microcefalie – o tulburare neurologică care duce la nașterea bebelușilor cu capete anormal de mici, care la rândul lor poate provoca probleme severe de dezvoltare și uneori moarte.
O infecție cu Zika poate provoca alte defecte la naștere, inclusiv probleme de ochi, pierderea auzului și afectarea creșterii. De asemenea, poate provoca avorturi.