Primarul Londrei, Boris Johnson, a dezvaluit un plan care isi propune sa ajute la lupta impotriva schimbarilor climatice, sa reduca emisiile de dioxid de carbon, plantarea mai multor copaci si cresterea eficientei consumului de apa, informeaza Reuters.
Aproximativ 15% din teritoriul Londrei se confrunta cu riscul inundatiilor din cauza incalzirii globale, o zona in care locuiesc 1,25 milioane de oameni, unde se afla 480.000 de proprietati, 75 de statii de metrou si tren, 10 spitale si un aeroport.
Este vorba despre pierderi posibile de 293 miliarde dolari, nu numai in Londra si districtul sau financiar, dar pe tot cursul Tamisei, unde se planuieste construirea de noi proprietati.
„Trebuie sa ne concentram eforturile pentru reducerea substantiala a emisiilor de carbon si sa devenim mai eficienti din punct de vedere al consumului de energie, pentru a preveni efectele schimbarilor climatice”, a aratat Johnson.
„Strategia pe care o lansez astazi defineste in detaliu conditiile meteo cu care se confrunta Londra, care ar putea sa ne afecteze serios calitatea vietii, in special a celor mai vulnerabili oameni si care ar putea submina pozitia Londrei ca unul dintre orasele-lider ale lumii”, a subliniat primarul.
Incalzirea globala se asteapta ca va da Londrei si zonelor limitrofe veri mai calduroase dar si ierni mai umede si mai calde plus valuri de caldura frecvente, secete si inundatii. Aproximativ 600 de londonezi au murit din cauza valului de caldura din 2003, care a omorat numai in Franta 15.000 de oameni, in vreme ce precipitatiile scazute din 2004/2005 a dus la criza de apa in capitala britanica.
Planul, care il continua pe cel al predecesorului lui Johnson, Ken Livingstone, tinteste sa reduca cu 60% emisiile de carbon din Londra pana in 2025.
„Londra nu este unica, toate marile orase ca New York si Tokyo se confrunta cu riscurile schimbarilor climatice. Prin aceasta strategie vom pune Londra intr-o pozitie puternica”, a declarat Johnson.
Primarul doreste sa se planteze mai multi copaci in jurul orasului atat pentru a absorbi excesul de apa de ploaie cat si pentru a oferi umbra in timpul valurilor de caldura.
Planul mai prevede instalarea obligatorie a apometrelor pentru a reduce consumul de apa dar si promovarea designurilor urbane care sa faca fata temperaturilor in crestere intr-un oras in care centrul este deja semnificativ mai calduros decat zonele inconjuratoare.
Foto: Reuters