Canadienii studiaza situatia ursilor polari

Oficialii canadieni, criticati intens de activistii de mediu ca nu protejeaza ursii polari impotriva efectelor schimbarilor climatice, au declarat ca vor aloca mai mult timp studiurilor pentru a face urmatorul pas, informeaza Reuters.

Un raport stiintific eliberat marti a prezentat descoperiri detaliate din analiza facuta in aprilie, potrivit careia situatia populatia de ursi polari reprezinta o ingrijorare speciala, dar nu se in pericol sau amenintata de disparitie.

Guvernul a organizat o intalnire natioanala in jurul mesei rotunde pentru a se consulta cu diferite grupuri, inclusiv cu locuitorii din zona Arctica, pentru a stabili metoda cea mai eficienta pentru protejarea ursilor, a declarat ministrul Mediului John Baird.

„Protejarea ursilor polari este o prioritate pentru noi, dar vrem sa ne bazam pe date stiintifice si pe ajutorul si colaborarea eschimosilor inuiti si a oamenilor din nord”, a declarat Baird.

Canada este locuinta de aproximativ doua treimi din populatia de 25.000 de ursi polari de pe glob. Animalul este si simbolul a vastei regiuni din nord a tarii.

Statele Unite au anuntat, in mai, ca a trecut ursul polarat pe lista speciilor amenintate. Baird a spus ca Canada va coopera cu oficialii SUA pentru a studia cea mai buna metode de protejare a animalelor. Cateva grupuri ecologiste au spus ca si Canada ar trebui sa ia exemplu SUA, care a raspuns prompt la ingrijorarile ca incalzirea globala distruge gheata de care ursii au nevoie pentru a supravietui.

Eschimosii inuiti care locuiesc in Canada Arctica sustin ca populatia ursilor nu are asa mari probleme precum pot avea ei si se plang ca viitoarele restrictii in ceea ce priveste vanatul ar putea sa le afecteze comunitatea.
Desemnarea ursilor pe lista animalelor in pericol va presupune legi care sa interzica vanatul sau distrugerea habitatului.

Geological Survey din Statele Unite a anuntat in septembrie, anul trecut, ca doua treimi din populatia globala de ursi polari ar putea sa dispara pana la mijlocul secolului daca estimarile despre topirea ghetii din zona Arctica sunt adevarate.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri