Primăria din Barcelona vrea să introducă taxă pe traficul auto

Primarul oraşului Barcelona, Ada Colau, a anunţat posibilitatea introducerii unei taxe pentru a limita traficul şi pentru a reduce traficul auto și, prin urmare, emisiile poluante, așa cum au făcut şi alte orașe europene.

Inițiativa va fi pusă în aplicare începând cu luna iulie 2020, când impactul zonei cu emisii scăzute (LEZ) va fi evaluat după primele șase luni de funcționare.

O taxă la intrarea în oraşul cu 1,6 milioane de locuitori „este una dintre măsurile aflate pe masă”, a spus Ada Colau la televiziunea locală.

Ea a adăugat că, dacă după aceste șase luni, concluziile indică faptul că impactul LEZ nu este suficient pentru reducerea poluării, vor fi necesare alte măsuri.

Oraşul, care nu respectă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în ceea ce priveşte poluarea aerului, va limita deja semnificativ traficul începând cu 1 ianuarie 2019. 

București-ul rămâne pe primul loc în UE din punctul de vedere al blocajelor din trafic în 2018 – studiu TomTom

De la această dată, cele mai poluante vehicule (vehicule pe benzină fabricate înainte de 2000 şi maşinile diesel fabricate înainte de 2006) nu vor mai avea dreptul să circule într-o mare parte a oraşului în timpul săptămânii. 

Potrivit primăriei, această măsură va afecta până la 125.000 de vehicule şi ar trebui să reducă poluarea cu 15% până în 2024. 

‘Însă s-ar putea să nu fie suficient. Şi va trebui să studiem alte măsuri, precum taxa de congestionare a traficului’, a adăugat Ada Colau, fără a oferi alte detalii cu privire la momentul şi modul în care ar putea fi aplicată o astfel de măsură. 

Colau a explicat că Primăria a făcut multe și trebuie să continue să facă mai mult pentru a combate urgența climatică. Printre alte măsuri existente, a menționat crearea superblocului Poblenou, precum și benzile de biciclete care au înmulțit numărul de biciclete care se deplasează în oraș.

Ea a subliniat relevanța semnelor de „conștiință civică” şi că aceste măsuri „nu sunt nepopulare, ci mai degrabă oamenii le cer”.

Mai mult, primarul Colau a explicat că poluarea constituie un „pericol serios pentru sănătate” care „ar putea provoca multe boli” și afectează mai ales copiii. De asemenea, a adăugat că Barcelona are infrastructuri mari, inclusiv portul și aeroportul, care generează un nivel ridicat de emisii poluante în atmosferă.

Potrivit celui mai recent raport al primăriei oraşului Barcelona privind sănătatea publică, care datează din 2017, oraşul depăşeşte din 2002 nivelul particulelor fine stabilit de OMS şi cel al dioxidului de carbon stabilit de Bruxelles. 

Autorii acestui raport au calculat că poluarea a provocat în medie 424 de decese premature pe an în acest oraş în perioada 2010-2017.

spot_img

Ultimele știri