Primăria Capitalei a recuperat în instanță 7 hectare din Parcul Herăstrău

Curtea de Apel București a dat câștig de cauză, printr-o decizie definitivă și irevocabilă, Primăriei Municipiului București și clubului de yachting sportiv Sportul Studențesc în procesul intentat Biroul de Turism și Tranzacții SA pentru recuperarea unei suprafețe de 7 hectare (ha) din Parcul Herăstrău, în zona Șoseaua Nordului.

parcul herastrau

“Prin decizia definitivă și irevocabilă a instanței, cele 7 hectare din parcul istoric Herăstrău revin bucureștenilor. Completul de judecată a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului si Sportului”, susține,  într-o declarație de presă, primarul Sorin Oprescu. Potrivit datelor furnizate de Primăria Capitalei, Curtea de Apel București a constatat și nulitatea absolută a contractului de vânzare – cumpărare încheiat în data de 28.07.2003 între SC Biroul de Turism și Tranzacții SA și SC Domino 94 Impex SRL, cu privire la terenul din Șoseaua Nordului 7-9, Sector 1.

Terenul de 7 ha reprezintă o secțiune dintr-o suprafață mai mare de teren expropriat pentru cauză de utilitate publică în baza Legii pentru crearea Parcului Național (ulterior Herăstrău ), înființat prin Legile din anii 1910 și 1912. Ulterior acestei date nu a fost emis niciun act normativ care să schimbe acest statut.

Primăria Municipiului București, printr-un decret, a pus la dipozitia BTT terenul în cauză în scopul desfășurării activităților sportive. Potrivit decretului, la încetarea folosinței acesta trebuia să revină Administrației București, în a cărui proprietate se afla. Însă, în 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului și Sportului de atunci, Crin Antonescu, BTT a primit un certificat de proprietate asupra terenului.

În 2002, reprezentanții clubului de yachting sportiv Sportul Studențesc au dat în judecată BTT și Ministerul Tineretului și Sportului. La sfârșitul lui 2008, Tribunalul București – Secția a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum și nulitatea contractului de vânzare-cumpărare. BTT SA și SC Domino Impex SRL au făcut recurs.

Din 2009, Primăria Municipiului București a intrat în proces alături de clubul sportiv, instanța admițând cererea municipalității de a-și apăra un teren care-i aparține încă de pe vremea lui Carol I.

Parcul Herăstrău este cel mai mare parc al Bucureștiului. Acesta a fost înființat în 1936 în partea de nord a orașului. Suprafața totală ocupată este de 110 hectare, din care 72 hectare sunt acoperite de lac. Aleea care înconjoară lacul are o lungime de 5,92 kilometri.

Conform Cadastrului Verde lansat de Primăria Municipiului București, în iunie 2011, orașul are 23,1 metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor. Deși la nivel european nu este impusă o limită minimă a spațiului verde pe cap de locuitor, capitala României este cu mult în urma altor capitale europene, precum Viena care are 120 de metri pătrați pe cap de locuitor.

Citește și:

Bucureștiul a pierdut 50% din suprafața verde în ultimii 25 de ani

Decizie definitivă: nu se defrișează în parcul Tineretului

Cum se ridică, ilegal, ultimul cartier de blocuri din Parcul Tineretului

spot_img

Ultimele știri