Autoritatile provinciei Jilin, din nord-estul Chinei, si ale regiunii vecine, Primorski Krai, din Rusia, au semnat un acord de infiintare a primei zone comune de protectie a tigrilor siberieni, cu scopul de a conserva aceasta specie amenintata, relateaza agentia Xinhua.
Cele doua parti au semnat o intelegere in timpul celui de-al doilea Festival Cultural dedicat tigrului siberian, care a inceput duminica, in orasul Hunchun, din Julin.
Pentru inceput, autoritatile din Jilin si Primorski vor face schimb de informatiile importante pe care le au despre tigri, urmand sa adopte ulterior sisteme identice de monitorizare a tigrilor siberieni si a prazii lor.
De asemenea, acestea vor efectua cercetari ecologice si vor lansa o campanie impotriva braconajului de-a lungul granitei dintre China si Rusia.
„O noua zona protejata transnationala va oferi un habitat mai intins si mai sigur tigrilor siberieni si altor specii amenintate, precum leoparzii”, a declarat Yu Changchun, directorul diviziei pentru conservarea naturii din cadrul departamentului forestier al provinciei Jilin.
Tigrii siberieni, cunoscuti si ca tigrii amur sau manciurieni, se numara printre primele zece cele mai amenintate specii din lume. Acestia traiesc predominant in nord-estul Chinei si in zonele estice din Rusia.
In salbaticie traiesc, in prezent, aproximativ 500 de tigri siberieni, dintre care circa 20 in provinciile Julin si Heilongjiang.
Braconajul, defrisarile, distrugerea habitatului natural al acestora, lipsa prazii si comertul ilegal se numara printre cele mai mari amenintari asupra acestei specii, spun expertii.