Prima specie de mamifer dispărută din cauza schimbărilor climatice

Oamenii de știință au anunțat oficial că Melomys rubicola, un mic rozător ce trăia în Australia, a dispărut din ecosistemul Marii Bariere de Corali. Principala cauză a acestui lucru sunt schimbările climatice provocate de oameni.

soarece
Sursa: The Guardian

Rozătorul trăia pe insulele izolate de lângă strâmtoarea Torres din Australia. Acest loc era singurul în care prezența rozătorului era confirmată. Experții spun că acesta este doar începutul unor astfel de specii ce dispar întrucât schimbările climatice continuă pe toată suprafața Globului.

Rozătorul era cea mai izolată specie de mamifer din Australia. Era considerat singura specie endemică din ecosistemul Marii Bariere de Corali.

Existența sa a fost consemnată pentru prima dată în anul 1845, de către coloniștii europeni. Consemnările vorbesc despre numeroase exemplare din această specie, dar și despre cum europenii îi vânau folosind arcuri și săgeți. În anul 1978, se estima că mai există câteva sute de exemplare pe o mică insulă.

Natalie Waller și Luke Leung, cercetători de la Universitatea din Queensland, susțin că principala cauză a dispariției rozătorului este creșterea nivelului apei. Insula a fost afectată de numeroase inundații ce au omorât animalele, distrugându-le în același timp și habitatul. Suprafața habitatului micului rozător a scăzut cu 97% în doar 10 ani, din 2004 până în 2014.

Un studiu din 2015 susține că o șesime din speciile de animale sunt amenințate cu dispariția. O altă statistică îngrijorătoare este creșterea nivelului apelor cu aproape 20 de centimetri între 1901 și 2010, o creștere nemaiîntâlnită în ultimii 6000 de ani.

spot_img

Ultimele știri