Satelitul Picard, lansat in urma cu o luna si conceput pentru a-i ajuta pe cercetatori sa cunoasca mai bine Soarele si influenta lui asupra Terrei, a trimis prima imagine a astrului din centrul sistemului nostru solar, a anuntat agentia spatiala franceza (CNES), citata de AFP.
Pe aceasta imagine, realizata pe 22 iulie, se poate vedea discul solar, aproape imaculat, cu exceptia unui mic grup de pete in partea inferioara a lui.
"Aceasta imagine demonstreaza faptul ca satelitul Picard functioneaza perfect. Ea este prima dintr-o serie de fotografii ce vor fi realizate in fiecare zi timp de cel putin doi ani, prin care vor fi masurate cele mai mici variatii solare. Principalul parametru masurat va fi diametrul astrului, care s-ar putea dovedi un indicator al cantitatii de energie pe care o primim pe Terra", se explica in comunicatul emis de Centre National d’Etudes Spatiales (CNES).
Potrivit cercetatorilor francezi, primele rezultate ale misiunii Picard vor aparea dupa primul an de masuratori.
Satelitul Picard monitorizeaza continuu Soarele cu scopul de a contribui la o mai buna cunoastere a structurii interne a acestuia, dar si a rolului avut de variatiile sale asupra climei de pe Terra.
Datele primite vor ajuta la evaluarea influentei Soarelui asupra evolutiei temperaturilor terestre si a fenomenului de incalzire globala. Gratie acestor date, specialistii vor putea sa reconstruiasca istoria climatica a Soarelui, situat la o distanta de 150 de milioane de kilometri de Terra, si vor putea alcatui un model al activitatii solare.
Satelitul poarta numele astronomului francez Jean Picard, care, in secolul al XVII-lea, a masurat diametrul Soarelui si relatia acestuia cu activitatea solara.