Text de Alex Bara
Nobunaga, un mare razboinic, hotaraste sa atace dusmanul, desi armata lui era doar a zecea parte din cea inamica. El era sigur ca va invinge, dar soldatii lui erau plini de indoiala. Atunci, Nobunaga opreste marsul in fata unui templu si le spune oamenilor sai: „Dupa ce ma voi ruga in templu, voi da cu banul: daca iese cap, vom castiga, daca iese stema, vom pierde. Suntem doar in mana destinului…”. Intra astfel in templu, se roaga in tacere, apoi iese si da cu banul. La aruncare cade cap. Soldatii, increzatori, sunt nerabdatori sa dea lupta. Dupa ce castiga batalia, locotenentul lui Nobunaga spune: „Nimeni nu poate schimba destinul!” „Asa e”, recunoaste Nobunaga, aratandu-i moneda care avea cap pe ambele fete.
Scapat de campania electorala, a fost o data anul 09, care, cu „ajutor” politic si coruptie, a manifestat bogate forme ale crizei financiare la Ro. Status quo-ul civilizatiei umane cosumatoare nu s-a zdruncinat definintiv, chiar daca sistemul „business- as-usual” in banci, finante, afaceri, administratie sau viata personala nu mai este viabil.
Licitatiile publice fac istorie in 09
Nu ma pot abtine sa nu prezint moneda care are cap pe ambele fete si care suna atat de pios in licitatiile publice din ce in ce mai ghidate, ce incep sa acapareze investitiile de mediu: „Suntem constienti de importanta unui proces de achizitii liber, corect si competitiv, care exclude uzanta frauduloasa. In aceasta privinta, nu am oferit si nu am acordat, direct sau indirect, niciun fel de avantaje inadmisibile niciunor functionari publici sau altor persoane in legatura cu procesul de ofertare/licitare si nici nu vom oferi si nici acorda astfel de stimulente sau conditii ce incalca principiile desfasurarii unei competitii libere si corecte, in preturile prezentei proceduri de achizitii, sau, in cazul in care ni s-a atribuit contractul, in executia ulterioara a contractului”.
Romania este Varsator cu ascendent in Rac
Un popor ce poate face lucruri mari doar din entuziasm sau credinta, ori cand stie ca altii se uita la el si il admira, cand efortul sau atrage admiratie sau cand cutitul aproape ca taie din os.
- POS de Mediu a avut cea mai mare rata de contractare a fondurilor alocate
- Avem 45% tinta nationala de valorificare deseuri si 38% reciclare
- 750.000 tone de deseuri reciclabile colectate la nivelul tarii
- Pentru balot de PET, inainte de criza – 300-400 euro/t, in criza – sub 100 euro/t
- Pentru un balot de hartie, inainte de criza – 80 eoro/t, in criza – 20- 10 euro/t
- Inca 6-10 ani pentru dezvoltarea unui sistem de colectare separata la nivelul intregii tari.
(Ne)reusitele 09
Cercetari recente ale IP CC estimeaza costul tranzitiei economiei mondiale catre o economie cu aport redus de carbon la 1% din produsul global brut pe an pentru actuala generatie (Stern, 2006). Alte 200 miliarde de dolari pe an pentru urmatorii 20 de ani. Practic, este vorba despre a repara esecul pietei si de a atinge o dezvoltare de alta factura, cu continut redus de carbon. UE si-a propus sa atinga tinte 20.20.20 prin: reducerea cu 20% a consumului, prin cresterea eficientei energetice si asigurarea a 20% din necesarul de energie din surse regenerabile. Rata actuala de pierdere a capitalului natural e estimata la 2-5 trilioane
de dolari/an.
Lucruri ce nu vor mai fi la fel in 10
- Nu va mai functiona demagogia populista, oamenii reinvata sa se descurce pe cont propriu
- Salariile raman inghetate, somajul continua, fara credite
- Bugetul tot mai mic al investitiilor de mediu
- Mecanisme pentru achizitii publice verzi nu sunt statuate si, ca atare, tot in faza bunelor intentii ramanem
- Sport national „a te face ca faci”, caci nu statul ia spaga, ci unii angajati-cheie ai statului
- Protectia mediului tot moft ramane, in lipsa coercitiei si a anihilarii Incoerentei Moralist si idealist termin anul, reafirmand ca depinde de noi toti, de atitudinea si purtarea noastra, daca Romania isi implineste destinul, omenirea, sau daca esueaza lamentabil, dupa cum a mai facut-o. In mod cert, criza financiara ne face mai constienti de fragilitatea economiei si va trebui sa facem mult mai mult decat sa avem un job si sa ne uitam la filmul „Home”. Daca rasa umana nu intelege acest mesaj, va deveni numarul unu in topul speciilor pe cale de disparitie.