Pretul energiei ar putea creste dupa ce FMI a solicitat Romaniei liberalizarea pietei energiei

Fondul Monetar International (FMI) a cerut in aceasta dimineata, intr-o intalnire cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul, potrivit Mediafax.

"Ne solicita reverificarea preturilor. (…) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ariton dupa discutii de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.

Ministrul a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie. 

Cu toate acestea, modificarea preturilor pare inevitabila, in contextul in care, in prezent, aproape toti producatorii de electricitate din Romania sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productiei pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias au preturi de productie stabilite de ANRE.

Romania, evaluata de expertii FMI

In 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul preturilor reglementate ale gazelor si electricitatii.

Discutiile din aceasta dimineata au avut loc in contextul verificarii, de catre reprezentantii FMI, a indeplinirii obligatiilor asumate de Romania. 

O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri