Premiera: Traseu alpin, in Africa, cartografiat de romani

Zona montana Rwenzori a fost declarata sit Unesco World Heritage in 1994

David Neacsu, conducatorul primei expeditii romanesti pe Everest, impreuna cu 5 membri ai Asociatiei Oxigen,  va pleca in 11 februarie  pe muntele Ruwenzori din Uganda, Africa Centrala, pentru a cartografia un nou traseu  spre varful Marguerita, de  5.109 metri,  escaladand ghetarul Stanley.

Ghetarul, analizat de David Neacsu timp de 8 ani, s-a micsorat din cauza incalzirii globale si, astfel, au fost distruse vechile rute de escaladare.

 Vechile rute de escaladare sunt impracticabile, iar obiectivul principal al expeditiei noastre este cartografierea unui nou traseu, atragand, in acelasi timp, atentia asupra incalzirii globale. Este foarte probabil, daca micsorarea ghetarului continua in acest ritm, noi sa fim ultimii romani care mai pot folosi traseul existent acum”, a explicat alpinistul David Neacsu.

3 zile prin jungla ecuatoriala

Expeditia va dura 10 zile, iar costurile, de aproximativ 3.000 de euro, vor fi suportate de  alpinisti. Plecarea va fi in 11 februarie, pe ruta Bucuresti-Istanbul-Entebbe (Uganda), potrivit lui Sorin Delivasile, presedintele Asociatiei Oxigen.

Din Entebbe vom merge in orasul Kasese, resedinta districtului ugandez Kasese, de unde vom porni, timp 3 zile, prin jungla ecuatoriala pana la refugiul Helena Hut, situat la 4.300 metri. Din acest punct va incepe escaladarea a ceea ce a mai ramas din ghetarul Stanley pentru a atinge varful Margerita”, a declarat, pentru Green Report, Sorin Delivasile.

Dispar ghetari din Africa

Cercetatorii apreciaza ca ghetarii din zona Rwenzori vor disparea in intregime in urmatorii 20 ani. Conform masuratorilor, in urma cu 50 ani, calota glaciara avea o suprafata de 6 kilometri patrati, iar acum aceasta este sub 1 kilometru patrat. Aceasta zona montana, una dintre rarele zone aflate la Ecuator care au si ghetari, a fost declarata sit Unesco World Heritage in anul 1994.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri