Prelucrarea productiei bio, inexistenta in Romania

Romania, o piata de export pentru produsele bio

Agricultura eco incepe sa castige teren insa lipsa unui sector de productie si procesare puternic impiedica atingerea potentialului acestui sector in tara noastra.

Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania, considera ca politica de sustinere a agriculturii ecologice romanesti ar trebui, printre altele, sa promoveze sectorul de procesare bio, prin acordarea de fonduri nerambursabile pana la 80%, sau sa acorde sprijin financiar pentru terenurile care intra in conversie

Politica de sustinere a agriculturii ecologice in Romania ar trebui sa promoveze: sprijinul financiar pentru terenurile care intra in conversie catre sistemul agriculturii ecologice; sustinerea taxei de certificare din bugetul national pentru micii fermieri; marirea intensitatii sprijinului financiar pentru investitiile in sectorul de procesare bio (pana la 80% fonduri nerambursabile); certificarea de grup, in special in zona de deal-munte a micilor fermieri si intensificarea actiunilor de constientizare a consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice pentru sanatatea naturii si a omului”, a declarat, pentru Green Report, Marian Cioceanu.

Interesata din ce in ce mai mult de produsele bio, Comisia Europeana a propus recent o consultare publica pentru revizuirea politicii europene in domeniul agriculturii ecologice, care se deruleaza in perioada 15.01.2013-10.04.2013.

80% din mierea si fructele bio, pe piata externa

Romania a devenit in ultimii ani o piata deosebit de interesanta pentru industria bio. Deocamdata, mai mult ca sursa de materii prime, si nu ca industrie de procesare. Principalelele produse ecologice care merg la export sunt legumele si mierea, 80%, dintre acestea cele mai multe fiind trimise in Germania.

Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica, Bio Romania, constituita in septembrie 2008

Valoarea exporturilor de produse ecologice a fost estimata la 250 de milioane de euro, in 2011, comparativ cu 100 de milioane de euro, in 2010. Cele mai exportate produse au fost mierea, cerealele, fructele de padure si vinurile.

„Romania este inca o piata de export de astfel de produse, dar ca materie prima, nu ca alimente procesate. Aceasta materie prima pe care noi o exportam este prelucrata in Germania si Belgia si se intoarce pe piata romaneasca, dar la preturi de 4-5 ori mai mari”, potrivit lui Marian Cioceanu.

UE, tot mai interesata de agricultura bio

Agricultura si productia ecologica ocupa, din punct de vedere economic, un rol important in peisajul agricol european. Ele le pot oferi o alternative adaptata pietiei acelor producatori agricoli care doresc sa raspunda cererii tot mai mari de produse ecologice de foarte buna calitate.

La consultarea publica propusa de CE, care se deruleaza in perioada 15.01.2013-10.04.2013, pot participa toti cetatenii, toate organizatiile si autoritatile publice vizate de o eventuala revizuire a politicii europene in domeniul agriculturii ecologice.

Potrivit lui Marian Cioceanu, printre masurile care ar mai trebui luate de Romania se numara si furnizarea cat mai multor ghiduri pentru finantarea fermelor de subzistenta, in sectorul agriculturii bio, finantari pentru instalarea tinerilor fermieri ori introducerea unui cod CAEN distinct pentru cerealele sau legumele bio.

“Coduri CAEN distincte pentru cereale bio”

“Nici la nivel mondial nu exista un cod CAEN distinct pentru graul bio, de exemplu. Ar fi indicat ca UniuneaEuropeana sa preia aceasta initiative si sa propuna o modalitate prin care sa  poata fi deosebite cerealele ori legumele obtinute din agricultura conventionala de cele bio”, a subliniat Marian Cioceanu.

Principalele produse ecologice care merg la export sunt legumele si mierea

Agricultura ecologica reprezinta putin din suprafata agricola utilizata in UE (aproximativ 5%), insa este un sector in care cererea este mai mare ca niciodata. Se pun eintrebarea daca, in conditiile actualei crize economice, consumatorii vor alege sa aiba un stil de viata durabil si sa consume, in continuare, produse ecologice.

Aspectele esentiale ale consultarii propuse de CE  vizeaza si simplificarea cadrului legal, imbunatatirea sistemelor de control si a acordurilor comerciale pentru produsele organice, cat si impactul noilor norme privind etichetarea.

Romania, “Tara anului”, la BioFach 2013

Conventia prin care Romania a fost desemnata oficial “Tara anului”, la cel mai mare targ destinat produselor ecologice din lume, desfasurata anual la Nuremberg, Germania, a fost semnata la sfarsitul anului trecut de ministrul agriculturii, Daniel Constantin, si de Claus Rattich, reprezentantul Nuremberg Messe.

800.000 lei este suma alocata de MADR pentru BioFach 2013

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va plati toate costurile de participare la targ. Acestea includ inchirierea standurilor, transportul mostrelor ori taxele de intrare sau de participare, suma pusa la dispozitie fiind de 800.000 euro.

BioFach are loc, in fecare an, in luna februarie, sub patronajul Federatiei Internationale a Miscarilor din Agricultura Ecologica, impreuna cu Federatia Germana a Industriei Alimentare Ecologice, iar tara noastra a participat, la acest targ, pentru prima oara, cu pavilion national, in 2007.

“Romania va fi „Tara Anului” la cel mai important targ de produse ecologice, BioFach-Nuremberg, iar acest lucru vine si ca o recunoastere a faptului ca agricultura ecologica s-a dezvoltat in Romania, in ultimii ani, intr-un mod exploziv. (…) Ar trebui sa ne uitam, in primul rand, la ce se cere pe piata, iar produsele bio au o piata de desfacere extraordinara”,  a spus Daniel Constantin.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri