Regulamentul de urbanism pentru Delta, reusita Salvati Delta pe 2008

Printre cele mai importante realizari ale Asociatiei Salvati Dunarea si Delta in 2008 se numara proiectul de promovare a politicilor de mediu in Delta, prin care guvernul a fost determinat sa adopte un nou Regulament de urbanism pentru Delta Dunarii, a declarat pentru Green Report Costel Popa, director Salvati Dunarea si Delta.

Datorita acestui proiect, termopanele, antenele de satelit la vedere, hotelurile gigant din beton si balustradele din inox sunt interzise, singurele constructii incurajate fiind cele care respecta arhitectura traditionala locala, se arata in raportul pe 2008 al asociatiei.

Printre problemele ramase nerezolvate se numara braconajul. In Romania nu exista un sistem de administrare a resurselor de peste care sa imbine interesele localnicilor cu cerintele celorlalte organizatii de mediu, a explicat Costel Popa. Din acest motiv, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a initiat in acest an o serie de intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Mediului pentru ca problema este una de natura legislativa.

Pasul urmator implica discutii cu localnicii, ce sunt programate pentru toamna acestui an. Conform celor mai optimiste estimari ale asociatiei, problema braconajului si-ar putea gasi o solutie in iarna anului 2009 sau in primavara anului urmator.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta a initiat in 2008 campanii ca cea prin care romanii au putut opta pentru redirectionarea a 2% din impozitul pe venit catre Salvati Delta. Banii rezultati sunt investiti in renaturarea si immultirea speciilor de animale din Delta. In cadrul proiectului Tabara Verde, initiat in toamna anului 2008, 150 de voluntari au plantat peste 5.000 de puieti de plop in Calarasi, judetul cu cea mai mica suprafata impadurita din Romania.

Printre proiectele ce vor fi continuate in 2009 se numara cele de dezvoltare a activitatilor alternative in Delta. Un exemplu in acest sens este atelierul de prelucrare a stufului si a papurei din Mahmudia, ce ofera localnicilor o alternativa la pescuit. Tot in Mahmudia, campania de identificare a potentialului ecoturistic al Deltei, desfasurata cu ajutorul unui grup de specialisti, s-a materializat in deschiderea unui observator ornitologic.

Directorul Asociatei Salvati Delta afirma ca printre prioritatile asociatiei in 2009 se numara proiectele de renaturare in Delta. 180.000 de hectare de amenajari agricole si piscicole pot fi redate Deltei, un demers care ar stimula biodiversitatea. Conform declaratiilor acestuia, intr-o zona protejata ca Delta Dunarii statul ar trebui sa asigure, prin subventii, oprirea activitatilor daunatoare. O alta optiune este dezvoltarea activitatilor traditionale, asemanatoare celor initiate de asociatie in Mahmudia.

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri