Prahova: Turismul ecologic – putin promovat in Prahova

Destul de popular in strainatate, turismul ecologic este mai putin practicat in Romania, fiind promovat doar de anumite asociatii si operatori de turism. In timp ce romanii prefera statiunile aglomerate si inca arunca gunoaiele la intamplare cand merg in excursii, strainii sunt tot mai pasionati de experiente inedite, in zone izolate, cu vegetatie salbatica si comunitati ce pastreaza un stil de viata arhaic.

Este nevoie de educatie si de infrastructura

Ecoturismul este o forma de turism alternativ, la moda in multe tari ale lumii si care incepe, timid, sa devina o optiune si in Romania. Acesta presupune alegerea unor destinatii neafectate de interventia omului, cu o flora si o fauna bogata, unde turistul poate admira peisaje splendide, poate cunoaste traditii si obiceiuri ale locului, pastrate de veacuri de comunitatile respective. In astfel de locuri, chiar si hrana este ecologica. Oaspetele are insa obligatia de a nu participa la activitati ce afecteaza mediul – adica sa pastreze curatenia, sa nu vaneze etc.

Cu alte cuvinte, este nevoie de o educatie privind ecologia. Or, in Romania – judecand dupa cum arata multe zone turistice – putini dovedesc ca o au. In Ploiesti, majoritatea agentilor de turism pe care i-am intrebat daca detin astfel de oferte au raspuns negativ. “Nu am avut astfel de solicitari si nici nu am primit oferte de colaborare de la pensiuni specializate pe turism ecologic. Avem locuri exotice ca destinatii, dar este vorba despre cele scumpe, din strainatate: Caraibe, Republica Dominicana. Doar transportul cu avionul costa 1000 de euro, iar o saptamana de cazare – inca o mie de euro si exista putini doritori", ne-a precizat Angelica Soare, coordonator al unei agentii de turism. Ea considera ca, inainte de a vorbi despre turism, Romania trebuie sa-si rezolve problemele de infrastructura. “Degeaba te duci in Maramures, in zone izolate, daca iti rupi masina pana acolo", a adaugat aceasta. “ Promovam doar destinatii cerute de clienti cum ar fi Litoralul, statiuni precum Sinaia sau Predeal. Ar fi bine sa se dezvolte si turismul ecologic, deoarece este trist felul in care arata unele zone montane din Romania – cu munti de gunoaie. In judetul nostru, pe clientii care doresc cazare in zone mai izolate ii putem indruma catre doua cabane ale Romsilva, la Posada si Azuga", ne-a precizat Nicoleta Spanescu, agent de turism.

O singura oferta in judet

O singura agentie din Ploiesti are oferte de turism ecologic, aceasta fiind de fapt singura reprezentanta in judet a Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural ( ANTREC). Directorul agentiei, Alexandru Sult, ne-a precizat: “Exista pensiuni de doua si trei stele pe Valea Teleajenului si pe Valea Doftanei, unde se promoveaza acest tip de turism. Avem destui clienti care le solicita, deoarece vor locuri linistite, unde pot cunoaste si traditiile locului. Si mancarea este ecologica. La Valea Doftanei, turistul poate cumpara branzeturi de la tarani, lapte proaspat si alte produse de la animale din gospodaria oamenilor. Unii pescuiesc, altii vor sa se plimbe chiar cu caruta si sa-i asculte povestind pe batranii satului. Pensiuni ce colaboreaza cu ANTREC mai exista la Cheia si la Valea Calugareasca – unde turistul participa la procesul prepararii vinului, la degustari de vinuri, viziteaza crame etc. De Paste, pachetele turistice in astfel de pensiuni au preturi incepand de la 360 de lei – cazare si masa, timp de patru zile". Agentia promoveaza si destinatii precum Delta Dunarii, satele din judetele Tulcea si Maramures. “Acestea din urma sunt cautate si de straini, deoarece, spre deosebire de Prahova, acolo s-au pastrat mai multe traditii", considera Alexandru Sult. Sau poate maramuresenii stiu doar sa le promoveze mai bine ?

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri