Prahova: Reclamatiile privind poluarea fonica ajung mai des la urechile autoritatilor

Daca, pana acum ceva vreme, nimeni nu se gandea si nici nu avea unde sa reclame disconfortul provenit de la localurile din apropiere, de cand am intrat in Uniunea Europeana, ploiestenii au inceput sa se simta deranjati si de zgomotul facut de ….fumul de la gratarul vecinului.

Astfel, anul trecut, Biroul de Protectia Mediului din cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti a primit peste 30 de sesizari in acest sens. Majoritatea reclamatiilor au fost fondate, insa au existat si unele mai putin obisnuite. In general, cei care s-au adresat institutiei mai sus mentionate sunt ploiesteni care locuiesc in vecinatatea unui club sau a unui restaurant si care sunt deranjati de muzica data la maximum la ore tarzii in noapte. „Mai multi cetateni ne-au solicitat sa mergem la fata locului si sa masuram nivelul zgomotului atat din interior cat si din exterior, cu ajutorul sonometrului pe care il avem in dotare. In unele cazuri, intr-adevar era depasita limita maxima admisa. In aceste situatii, am atentionat agentul economic respectiv, care, ulterior, s-a conformat”, ne-a precizat Viorica Avram, seful Biroului de Protectia Mediului.

Insa, unii cetateni s-au aratat deranjati si de nivelul zgomotului produs in situatii mai putin normale. De exemplu, un ploiestean a fost nemultumit de zgomotul facut de fumul de la gratarul vecinului, un altul de susurul apei unei fantani arteziene sau de faptul ca unul dintre vecini si-a deschis un magazin in bloc.
Exista, insa, in opinia reprezentantilor Biroului de Protectia Mediului, si unele sesizari venite din partea cetatenilor, care urmaresc, de fapt, castigarea unor foloase materiale. „Sunt unele persoane care, dupa ce si-au dat acordul ca un agent economic sa isi deschida un bar sau o discoteca in apropiere, pe urma vin cu reclamatii. Acestia urmaresc, de multe ori, sa obtina fie o suma de bani, fie niste beneficii de ordin material, cum ar fi zugravirea casei scarilor etc”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.

In ceea ce priveste nivelul de zgomot maxim admis, Viorica Avram a mai mentionat ca acesta va fi modificat printr-o hotarare de guvern: „Este in discutie o astfel de prevedere pentru cresterea limitei maxime a nivelului zgomotului si, probabil ca va fi adoptata. Acest lucru este necesar, deoarece exista in prezent la vanzare aparate care depasesc limitele normale admise. Si nu este normal, de exemplu, ca zgomotul facut de o masina de spalat sa depaseasca limitele admise de lege”.

Conform prevederilor aflate in vigoare, numarul de decibeli (Db) maxim admisi in exteriorul imobilelor este de 50 – in timpul zilei si 40 – noaptea, iar in interior 35 Db, ziua, si 25 Db – noaptea. Daca aceste limite sunt depasite, se considera ca in respectiva zona se inregistreaza poluare fonica, iar cei vinovati risca amenzi cuprinse intre 5.000-15.000 lei.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri