90% din praful din casă conține chimicale toxice. Cum poți scăpa de el

Praful din casă atrage compușii chimici din produsele de curățenie și din cele de îngrijire personală, de exemplu, apoi ajunge în corpul nostru prin inhalare sau chiar prin piele. Există însă și soluții prin care putem înlătura praful toxic din casele noastre.

90% din praful din casă conține chimicale toxice. Cum poți să scapi de el

Dintre toate lucrurile de pe lumea asta care ne-ar putea face rău, praful din case ne îngrijorează cel mai puțin. Acesta este format, deseori, din piele de om, blană de la animale, insecte descompuse, reziduuri alimentare, scame și fibre din haine, lenjerii și alte țesături, pământ, funingine, scrum de țigară, arsenic, pesticide și chiar insecticidul DDT.

Un studiu amplu, realizat într-o colaborare dintre cercetători de la instituții de renume, cum ar fi George Washington University, Silent Spring Institute și Natural Resources Defense Council, a scos la iveală un adevăr menit să transforme praful din casă într-un pericol.

Oamenii de știință au analizat informațiile colectate în cadrul a 26 de studii și cele dintr-o bază de date nepublicată, din 14 state, iar concluziile au arătat că praful din case, școli, săli de gimnastică și alte tipuri de încăperi este poluat cu substanțe toxice provenite din produsele pe care le folosim.

Cercetătorii au scos în evidenţă 45 de substanţe chimice, dintre care 10 au fost prezente în proporţie de 90% în compoziţia prafului din locuinţe. Printre compuşii identificaţi se numără TDCIPP și ftalaţii, ambii asociaţi cu apariţia unor afecţiuni grave cum este, de exemplu, cancerul.

Compușii chimici ajung în casele noastre prin produsele de curățenie și de îngrijire personală, obiectele de mobilier care sunt acoperite cu un strat subțire de plastic, soluțiile cu care sunt tratate țesăturile impermeabile și a unor obiecte de gătit (tigaie non-aderentă), hârtiei de ambalat, cutiilor de pizza, pungilor de popcorn, diverselor tipuri de plastic. Acești compuși sunt eliberați în aer, se așază în praf, apoi pot fi inhalați sau chiar absorbiți prin piele.

Problemele de sănătate pe care le pot cauza aceștia sunt cele respiratorii, scăderea IQ-ului, boli de rinichi, cancer de diferite tipuri și multe altele.

Cum să înlături praful toxic din casa ta

90% din praful din casă conține chimicale toxice. Cum poți să scapi de el

Din fericire, există câteva măsuri de precauție pe care le putem lua pentru a ne proteja de praful toxic din case.

  • Alege mobila confecționată din lemn și materiale naturale.
  • Cumpără covoare și piese de mobilier care nu au fost pre-tratate cu substanțe chimice.
  • Evită tigăile și cratițele non-aderente. Alege-le pe cele din oțel inoxidabil sau fontă.
  • Renunță la fast food și la alimente grase. De multe ori acestea vin în ambalaje tratate cu substanțe chimice perfluorinate și polifluorinate (PFC-uri), considerate a fi poluanți organici persistenți.
  • Evită să aduci în casă produse chimice.
  • Evită produsele parfumate de îngrijire personală.
  • Nu purta încălțăminte în interiorul casei.
  • Spală-te des pe mâini, în special înainte de masă.
  • Aspiră des folosind un aspirator cu filtru HEPA, care are rolul de a reține cele mai fine impurități din aer și alergenii. Schimbă filtrul des.
  • Spală cu mopul zonele fără covoare.
  • Șterge mobilierul cu o cârpă de bumbac umedă. Renunță la spray-urile din comerț, pentru că ele aduc chimicale în plus.
  • Curăță crăpăturile pentru a preveni acumularea de praf în locuri greu accesibile.
  • Evită purificarea aerului cu ozon. Acesta irită plămânii și nu îndepărtează praful sau alte particule din aer.
  • Acordă atenție specială zonelor unde copiii se târăsc și se joacă.
spot_img

Ultimele știri