Rabla continua in 2010, brevetul verde se amana

Programul de innoire a parcului auto continua si in 2010, chiar daca, anul acesta, doar 32.000 de masini au fost casate din cota alocata de 60.000 de automobile, a anuntat astazi premierul Emil Boc in sedinta de guvern.

“(Programul Rabla, n.r.) continua si dupa 1 ianuarie si nu exista impedimente legale pentru ca el sa nu mearga mai departe”, a afirmat premierul.

Guvernul a majorat la inceputul anului numarul de masini ce puteau fi casate prin programul Rabla de la 40.000, cota alocata in 2008, la 60.000 de vehicule. Prima de casare a crescut si ea, de la 3.000 la 3.800 de lei.

Brevetul verde se amana cu un an

Termenul de la care statul va impune obligativitatea certificatului energetic pentru operatiunile de vanzare, achizitie sau inchirierea de locuinte a fost amanat de guvern cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, prin ordonanta de urgenta, transmite Mediafax.

Legea 372/2005, privind performanta energetica a cladirilor, prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare – cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A- eficienta energetica ridicata, la clasa G- eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie, mentioneaza institutia. Legea urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a solicitat, in urma cu trei saptamani, amanarea termenului de aplicare a Legii 372/2005, considerand ca impunerea de la 1 ianuarie 2010 a certificatului energetic va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile.

Si Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare a apreciat ca legea care impune existenta certificatului energetic la incheierea tranzactiilor imobiliare va fi greu de aplicat de la 1 ianuarie 2010 si a solicitat amanarea implementarii pentru semestrul al doilea a anului viitor.

Ministerul Dezvoltarii a sustinut insa ca pretul certificarii energetice nu il influenteaza semnificativ pe cel al tranzactiilor, deoarece reprezinta un procent nesemnificativ in raport cu cheltuielile pentru efectuarea tranzactiei.

Foto: blogs.southtownstar.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri