Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

"Romania pe drumul spre Copenhaga", in presa

Importanti oficiali din tara si din Europa, precum si reprezentanti ai marilor companii din domeniul energiei au dezbatut vineri importanta deciziilor care se vor lua la Copenhaga in cadrul conferintei "Romania pe drumul spre Copenhaga", organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution. Subiectul a fost tratat si in presa centrala, care a subliniat importanta temelor abordate.

EurActiv: Stabilirea unui acord de natura politica – cel mai posibil scenariu la Copenhaga

Reuniunea la nivel inalt de la Copenhaga nu va produce un nou protocol international care sa reglementeze lupta impotriva schimbarilor climatice. Asa sustin expertii care au participat la conferinta "Romania pe drumul spre Copenhaga" organizata de de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution. Stabilirea unui acord de natura politica este cel mai probabil scenariu, dar acesta este insuficient pentru solutionarea problemelor pe care le ridica schimbarile climatice la nivel international, au concluzionat acestia.

Karl Friedrich Falkenberg, Director General al Directiei Generale pentru Mediu din cadrul CE, a tinut sa felicite Romania pentru angajamentele sale in lupta impotriva schimbarilor climatice, care demonstreaza ca este un partener de incredere in perspectiva unui acord international.

Citeste articolul integral

NewsIn: Reducerea emisiilor de CO2 trebuie sa fie prioritate globala, altfel omenirea e in pericol – experti

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie sa devina una dintre prioritatile tuturor statelor lumii, pentru ca, in caz contrar, omenirea ar putea risca sa nu se adapteze la cresterea temperaturii si extinderea secetei, au spus, vineri, reprezentanti ai CE in Romania si oameni de stiinta.

"Chiar daca am reusi cumva sa inghetam emisiile de gaze cu efect de sera, ceea ce este acumulat pana in prezent in atmosfera tot va determina schimbari ale climei. Dar daca nu facem toate eforturile sa le reducem exista riscul ca specia umana sa nu se poata adapta si, deci, sa se ajunga la extinctie", a avertizat seful grupului de cercetare pentru schimbarile climatice +din Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), Roxana Bojariu, la conferinta "Romania, pe drumul spre Copengaha.
 

 

 

Citeste articolul integral.

Agerpres: Precipitatiile in Romania se vor reduce cu pana la 20 la suta, pana la sfarsitul secolului 21

Precipitatiile, in Romania, se vor reduce cu maxim 20 la suta pana la sfarsitul secolului, a declarat, vineri, seful Grupului de Cercetare pentru Schimbari Climatice, din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, Roxana Bojariu, la conferinta "Romania pe drumul spre Copenhaga".

"Toate proiectiile noastre arata o crestere a temperaturii, dar in mod diferit, in functie de zone. Este nevoie de regionalizare, efectuata cu ajutorul modelelor statistice si regionale, pentru proiectii", a spus Roxana Bojariu. Potrivit acesteia, in cazul Romaniei, incertitudinile pentru anotimpul de iarna sunt mai mari decat pentru vara, cand scenariile arata ca exista o probabilitate mare sa ne confruntam cu o reducere a precipitatiilor.

Consulta articolul pe site-ul Agerpres.

Agerpres: Temperatura medie globala, intre o crestere cu 1,8 si 4 grade Celsius

Temperatura medie globala va creste cu 1,8 grade Celsius, in ipoteza optimista, si cu patru grade Celsius in varianta pesimista, a declarat, vineri, Stephan Harrison, director al Centrului Managementul Riscului privind Schimbarile Climatice si cercetator asociat la Universitatea din Oxford, la conferinta "Romania pe drumul spre Copenhaga".

Potrivit cercetatorului, desi modelele indica situatii diferite pentru viitor, toate studiile prevad un viitor extrem de secetos pentru Europa de Est. De asemenea, unele modele arata ca zona amazoniana se va confrunta cu o seceta severa, in timp ce scenariul cel mai pesimist indica o crestere cu 10 grade Celsius a temperaturii in zona Arctica.

"Pana in 2050, vom avea seceta dupa modelul britanic, dupa cel australian nu vor fi schimbari in regimul precipitatiilor, iar modelul american spune ca nu vor fi schimbari prea mari. De aici rezulta incertitudinea modelelor", a spus Harrison.

Consulta articolul pe site-ul Agerpres.

Agerpres: Mats Aberg: UE trebuie sa se prezinte unita la conferinta de la Copenhaga

Ambitia Uniunii Europene – si a Suediei, care detine presedintia sa semestriala – este ajungerea la un acord global privind schimbarile de mediu la conferinta internationala din decembrie, de la Copenhaga, iar forul comunitar are vointa politica necesara pentru ca acest lucru sa se realizeze, a declarat vineri ambasadorul Suediei in Romania, Mats Aberg.

Luand cuvantul in cadrul conferintei ‘Romania pe drumul spre Copenhaga’, ambasadorul Aberg a subliniat ca este important ca Uniunea Europeana sa se prezinte unita la conferinta din capitala daneza, sustinand insa o pozitie care sa tina cont de situatiile specifice ale tuturor statelor membre.

Diplomatul suedez a mai explicat ca ministrii mediului din tarile UE, reuniti saptamana aceasta la Luxemburg, au convenit asupra mandatului de negociere al Uniunii in perspectiva conferintei internationale privind schimbarile climatice.

Consulta articolul pe site-ul Agerpres.

Agerpres: Sorensen: Romania va trebui sa micsoreze consumul de combustibili fosili din industrie

Romania va trebui sa micsoreze consumul de combustibili fosili din industrie pe baza utilizarii unor tehnologii curate, mai ales in sectorul constructiilor, care consuma 40 la suta din energie, pentru a putea reduce emisiile de gaze cu efect de sera (GES), a declarat, vineri, Jan Sorensen, rezident coordonator ONU si reprezentant rezident PNUD, la conferinta "Romania pe drumul spre Copenhaga".

Pentru a-si sustine afirmatia, Sorensen a argumentat ca economia romaneasca inca produce foarte multe emisii de carbon, ceea ce va duce la o crestere cu circa 40 la suta a acestor emisii pana in 2020, comparativ cu nivelul din 1990.

"Se poate face mai mult si in alte sectoare. De asemenea, Romania are un mare potential in tehnologia de captare si stocare a emisiilor, pentru ca are un avantaj competitiv", a spus Jan Sorensen.

Consulta articolul pe site-ul Agerpres.

Agerpres: Romania ar putea depune la anul o aplicatie pentru un proiect UE de captare si stocare a carbonului

Romania ar putea depune, in luna aprilie a anului viitor, o aplicatie pentru a lua parte la unul din cele 12 proiecte demonstrative finantate de Uniunea Europeana pentru captarea si stocarea carbonului, a precizat, vineri, in cadrul conferintei "Romania pe drumul spre Copenhaga", Claudia Tomescu, director adjunct al Departamentului energie si mediu al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE).

In prezent, captarea si stocarea carbonului (CSC) – ca masura de reducere a emisiilor de gaze cu efecte de sera – este un procedeu extrem de costisitor. De aceea, Comisia Europeana va finanta 12 proiecte de CSC ce ar urma sa devina operationale pana in 2015, obiectivul fiind acela ca, pana in 2050 – pe masura ce evolutiile tehnologice vor face ca acest procedeu sa devina mai accesibil – toate instalatiile industriale si centralele termice sa realizeze captarea si stocarea carbonului. UE are in vedere o distributie geografica echitabila pe teritoriul sau a acestor 12 proiecte, de aceea Romania are sanse sa fie luata in considerare, a mai spus Claudia Tomescu.

Consulta articolul pe site-ul Agerpres.

Ziua: Captare de carbon

Romania ar putea depune, in luna aprilie a anului viitor, o aplicatie pentru a lua parte la unul dintre cele 12 proiecte demonstrative finantate de Uniunea Europeana pentru captarea si stocarea dioxidului de carbonului (CO2), a precizat, in cadrul conferintei "Romania pe drumul spre Copenhaga" Claudia Tomescu, director adjunct al Departamentului energie si mediu al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE).

Captarea si stocarea carbonului (CSC) – ca masura de reducere a emisiilor de gaze cu efecte de sera – este, in prezent, un procedeu extrem de costisitor. De aceea, Comisia Europeana va finanta 12 proiecte de CSC ce ar urma sa devina operationale pana in 2015, obiectivul fiind acela ca, pana in 2050, pe masura ce evolutiile tehnologice vor face ca acest procedeu sa devina mai accesibil, toate instalatiile industriale si centralele termice sa realizeze captarea si stocarea carbonului.

Citeste articolul integral.

Gardianul: Omenirea risca sa nu se poata adapta la schimbarile climatice, sustin expertii

Omenirea ar putea risca sa nu se adapteze la cresterea temperaturii si extinderea secetei, au avertizat, ieri, reprezentanti ai Comisiei Europene, precum si oameni de stiinta, prezenti la conferinta "Romania, pe drumul spre Copenhaga. Acestia au subliniat ca este necesar ca toate statele sa ajunga la un acord cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

"Chiar daca am reusi cumva sa inghetam emisiile de gaze cu efect de sera, ceea ce este acumulat pana in prezent in atmosfera tot va determina schimbari ale climei. Dar daca nu facem toate eforturile sa le reducem exista riscul ca specia umana sa nu se poata adapta si, deci, sa se ajunga la extinctie", a Roxana Bojariu, climatolog in cadrul Administratiei Nationala de Meteorologie (ANM), potrivit NewsIn.

Citeste articolul integral.

spot_img

Ultimele știri