Proiect de simbioza industriala in Romania prezentat la Bruxelles

Revalorificarea deseurilor si transformarea acestora in resurse pentru alte activitati economice a fost subiectul reuniunii NISP (Programului National de Simbioza Industriala din Marea Britanie) privind programele de simbioza industriala din cadrul Saptamanii Verzi.

La intalnirea de la Bruxelles, Belgia, a participat si ministrul roman al Mediului, Nicolaie Nemirschi, in perioada 24-25 iunie, anunta un comunicat din partea ministerului Mediului.

Intalnirea a avut ca scop analiza rezultatelor NISP – Programului National de Simbioza Industriala din Marea Britanie si noile initiative de simbioza industriala in tarile partenere la program, intre care si Romania prin proiectul Aplicarea principiilor ecosistemelor industriale in dezvoltarea regionala, ECOREG.

Programul National de Simbioza Industriala al Marii Britanii este in al cincilea an de implementare, reusind in acest interval sa realizeze economii semnificative de resurse, astfel : sa revalorifice peste 5,2 milioane tone deseuri industriale, sa reduca emisiile de CO2 cu peste 5,2 milioane tone, sa economiseasca 131 milioane lire pentru membrii sai, sa elimine 357.000 tone deseuri periculoase, sa economiseasca 7,9 milioane tone materii prime, sa genereze 151 milioane lire sterline din vanzari pentru membrii retelei, sa creeze sau pastreze 2216 locuri de munca, sa atraga peste116 milioane lire in investitii private in echipamente de reprocesare si reciclare, sa economiseasca peste 9,4 milioane tone de apa industrial.

Participarea la reuniunea NISP de la Bruxelles este prevazuta in proiectul LIFE07ENV/RO/000690 Aplicarea principiilor ecosistemelor industriale in dezvoltarea regionala – ECOREG.

Expertul Ministerului Mediului a prezentat stadiul proiectului LIFE07ENV/RO/000690 Aplicarea principiilor ecosistemelor industriale in dezvoltarea regionala – ECOREG, coordonat de Ministerul Mediului, ca prima initiativa de simbioza industriala in Uniunea Europeana dupa implementarea cu succes a conceptului in Marea Britanie.

Prin acest proiect se urmareste inregistrarea de economii masive de resurse prin revalorificarea in mod inovativ a deseurilor generate de anumiti operatori economici, acestea devenind resurse pentru alte activitati economice. Se doreste astfel crearea unei retele de companii care actioneaza in mod simbiotic, satisfacandu-si nevoile de resurse prin preluarea deseurilor sau produselor secundare ale altor companii, utilizandu-le in alte cicluri de productie.

Foto: mataliat.ro

spot_img

Ultimele știri