Produse ecologice livrate la domiciliu

Asociatia "Agroecologia" a lansat, marti seara, in premiera nationala, la Cluj, "Cosul Taranesc", primul sistem de distributie de produse alimentare ecologice si traditionale pe baza de abonament pentru consumatori, informeaza Mediafax.

Presedintele asociatiei, Avram Fitiu, a declarat ca distributia este saptamanala, iar produsele agricultorilor vor fi livrate la domiciliul consumatorilor.
"’Cosul Taranesc’ este un sistem de distributie prin care agricultorii vor pune pe masa consumatorilor alimente traditionale si ecologice, la domiciliul consumatorilor. Este un sistem creat de agricultori, fara intermediari, relatia fiind una directa intre producatori si clienti. Se incurajeaza, astfel, o agricultura taraneasca locala si regionala", a explicat Fitiu.

Potrivit acestuia, producatorii care sunt membri ai asociatiei provin atat din judetul Cluj, cat si din judetele invecinate – Salaj, Bihor, Maramures, oferta acestora fiind extrem de variata, mergand de la fructe, mere, catina, suc de mere, dulceata, legume, cascaval, branza de burduf, pana la carnati, slanina, sunca, jumari, toba, paine, cozonac, prajituri, paste fainoase, produse apicole, oua, ceaiuri sau vin.

"Produsele agroalimentare care vor intra in ‚Cosul Taranesc’ sunt produse ecologice si produse traditionale. Prin acest sistem se vor distribui la domiciliul consumatorilor doar alimente certificate ecologic sau atestate traditional, respectiv in curs de certificare sau atestare", a precizat Avram Fitiu.

Acesta a explicat ca, in momentul in care vor exista solicitari, se va face un abonament lunar, "distributia unui cos taranesc cu produse urmand sa fie saptamanala, direct la domiciliul consumatorului". Cantitatea si tipul produselor tin de fiecare familie de consumator, pornind de la un cos minimal de produse alimentare de baza.

"In cursul zilei de vineri, comanda pentru saptamana viitoare se transmite fiecarui agricultor si este pregatita de catre acesta la sfarsitul saptamanii. Luni, agricultorii transporta produsele comandate la depozitul frigorific unde are loc pregatirea comenzilor, iar in cursul dupa-amiezii sau cel tarziu marti, o echipa realizeaza distributia produselor la domiciliul consumatorilor si incaseaza contravaloarea acestora. Vanzarea de produse va avea la baza un contract semnat intre cele doua parti", a subliniat Fitiu.

Organizatorii sistemului vor edita si un catalog de produse, iar comanda se va putea lansa on-line. De asemenea, consumatorii vor avea posibilitatea de a transmite electronic sugestii si reclamatii legate de calitatea sau varietatea produselor achizitionate, acestia primind, lunar, si un newsletter legat de produsele asociatiei.

Avram Fitiu a mentionat ca, pentru a fi rentabil, acest sistem trebuie sa ajunga, in termen de sase luni, la o retea de 80-100 de familii pe saptamana.
Primele comenzi saptamanale pe site pot fi inregistrate incepand de luni, valoarea minima fiind de 500 de lei. "Asa cum agricultorii ne-am organizat, pot sa se organizeze si familiile. Pot sa fie mai multi vecini care sa comande impreuna, saptamanal, un astfel de cos cu produse", a precizat Fitiu.

Membrii asociatiei spera ca sistemul sa fie extins si in alte orase, cum ar fi Bucuresti, Arad sau Oradea. Potrivit listei de preturi prezentate de reprezentantii asociatiei, o paine de 0,5 kilograme se vinde cu 7,5 lei, o punga cu paste fainoase de 250 de grame costa 3,7 lei, un borcan cu dulceata de afine sau merisoare de 400 de grame costa 15 lei, o jumatate de kilogram de cas ecologic costa 18,75 de lei.

De asemenea, producatorii reuniti in cadrul asociatiei vand sarmale cu pasat la 15 lei o jumatate de kilogram, o jumatate de kilogram de jumari la 16,87 de lei, o jumatate de lapte gros la 10 lei sau un kilogram de miere de iarba neagra la 37,5 lei. Avram Fitiu este agricultor, avand o ferma de mere in satul Mera, judetul Cluj, una de catina in judetul Timis, dar si un atelier de procesare de panificatie in judetul Salaj.

"Agroecologia" este prima asociatie care practica agricultura ecologica in Romania. A fost infiintata in aprilie 1994 de catre un grup de studenti si profesori ai USAMV Cluj, printre care se numara si Dacian Ciolos, nominalizat ca si comisar european pentru agricultura. Asociatia are, in prezent, 154 de membri, in mare parte agricultori certificati sau in conversie la agricultura ecologica, respectiv agricultori atestati traditional sau in curs de atestare.

Foto: clickpentrufemei.ro

spot_img

Ultimele știri