Prefectul judetului Mures, Marius Pascan, a afirmat marti ca administrarea unor arii protejate din judet de catre un ocol silvic privat din Harghita il preocupa, motiv pentru care va discuta problema cu ministrul Vasile Blaga si "probabil" va ajunge si la Presedintie, transmite Mediafax.
El a explicat ca la intalnirea cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, de la sfarsitul saptamanii trecute, a ridicat aceasta problema.
"Mi-am manifestat ingrijorarea pe care o am in continuare in ce priveste procedurile prin care se pregateste acordarea gestionarii unor arii protejate – respectiv Defileul Muresului, Valea Gurghiului – in administrarea unui ocol silvic privat din Harghita. I-am spus domnului ministru ca putem invoca orice fel de argumente, dar din punctul meu de vedere acesta cu cercetarea stiintifica sau cu capacitatea stiintifica chiar nu tine deloc", a spus prefectul.
Proiect prost intocmit
Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, ca problema administrarii unor arii protejate din judetul Mures de catre un ocol silvic privat din Harghita, in dauna Directiei Silvice Mures, a fost transata de comisia special constituita in minister, care a respins contestatia facuta de DS Mures, despre care a spus ca a avut un proiect prost intocmit.
„Ariile naturale protejate pot fi administrate de persoane fizice, persoane juridice, ONG-uri etc., ce pot demonstra capacitatea de a realiza un plan de management viabil”, a explicat pentru Green Report Luminita Tanasie, director de program WWF.
Niciun specialist la Directia Silvica Mures
Potrivit lui Pascan, ocolul silvic privat din Harghita a castigat dreptul de a administra ariile protejate pentru ca o comisie de specialitate i-a acordat 35 de puncte, in timp ce Directia Silvica (DS) Mures nu a primit niciun punct, pentru ca nu are specialisti stiintifici. Prefectul insista ca acest lucru nu inseamna ca DS Mures nu are cercetare stiintifica, pentru ca intotdeauna a colaborat cu Academia, cu Institutul de Silvicultura si cu organizatii, inclusiv cu Agentia Nationala de Mediu. El a adaugat si ca i-a atras atentia lui Borbely ca "organigrama si statul de functii nu se decid in Mures, ci la nivelul autoritatii nationale silvice".
"Consider ca este si un precedent periculos pentru ca un ocol silvic privat cu 20 de oameni sa administreze o arie naturala protejata din judetul Mures, luand in calcul datele certe pe care le poate vedea chiar si accesand Google Earth, unde se poate vedea cam care este diferenta dintre padurile administrate in Harghita si Covasna si cele din Mures. Or, aici s-a procedat cat de cat corect si pe lege, spre deosebire de judetele mentionate", a declarat Pascan.
135.000 de hectare in administrare privata
Prefectul a precizat ca va continua sa faca demersurile legale care ii stau la indemana pe acest subiect.
"Joi, cand ma voi deplasa la bilantul MAI in Capitala, voi avea o intalnire cu domnul ministru Blaga, rugandu-l sa se aplece asupra acestui subiect si, probabil, voi ajunge si la presedintele Romaniei. Toate demersurile pe care noi, prefectii, trebuie sa le promovam se fac prin Ministerul Administratiei", a aratat el.
Directia Silvica Mures a contestat la Ministerul Mediului trecerea celui mai mare fond forestier din judet, de circa 135.000 de hectare, in administrarea unui ocol privat din Gheorgheni, judetul Harghita.
Fondul forestier ramane in administrarea DSMures
Directorul coordonator al Directiei Silvice (DS) Mures, Vasile Miculi, declara, in urma cu o saptamana, ca nu isi explica trecerea in administrarea Ocolului Silvic Privat Gheorgheni a unei suprafate de padure ce cuprinde aria naturala protejata cuprinsa in situl Natura 2000 (masivele montane Calimani – Gurghiu), adica o suprafata de aproximativ 135.000 de hectare, in dauna DS Mures.
El preciza ca din 2008 suprafata respectiva de padure – reprezentand in jur de 80 la suta din totalul la nivel de judet – a fost administrata de DS Mures, dar recent aceasta a fost data in administrarea Ocolului Silvic Privat Gheorgheni, in baza unui punctaj.
In replica, administratorul ocolului privat din Gheorgheni, Melles Elod, declara ca a castigat dreptul de administrare a unor arii protejate, iar fondul forestier ramane in administrarea Directiei Silvice Mures. El preciza ca in cadrul proiectului va angaja rangeri, din care circa 40 vor fi specialisti din Mures, si ca proiectul a fost castigat pentru un areal special de protectie acvafaunistica de circa 55.000 de hectare in judetul Harghita si peste 120.000 in Defileul Muresului Superior.
Foto: Green Report, zi-de-zi.ro