Deltele principalelor fluvii ale planetei se scufunda, iar riscul inundatiilor creste pentru milioane de oameni, potrivit unui studiu citat de BBC.
Din cauza barajelor si a redirectionarii cursurilor de apa, mai putine sedimente ajung in zonele de delta, in timp ce extractiile coboara fundul apelor. Printre fluviile afectate se numara Nilul, Yangtze, Colorado si Ron.
Aproape o jumatate de miliard de oameni locuiesc in aceste regiuni, se arata in studiul publicat in revista Nature Geoscience. Cercetatorii au estimat ca 85% dintre deltele mari au trecut prin inundatii majore in ultimii ani. In plus, zona vulnerabila la inundatii va creste cu 50% in urmatorii 40 de ani, pe masura ce pamantul se scufunda, iar schimbarile climatice fac ca nivelul apelor sa creasca.
„Acest studiu arata ca exista o serie de factori determinati de om, ce fac deja ca deltele sa se scufunde mult mai repede decat poate fi explicat doar prin nivelul apelor”, a explicat Albert Kettner de la Universitatea din Colorado.
Cele mai multe bazine in pericol se afla in tari in curs de dezvoltare din Asia, dar exista si exemple europene. Delta raului Pad din Italia s-a sufundat 3,7 metri in secolul al XX-lea, principala cauza fiind extractia de metan, potrivit cercetatorilor.
Studiul s-a folosit de date provenind de la diverse misiuni spatiale si de masuratorile realizate de-a lungul anilor. Dintre cele 33 de delte studiate, 24 se scufunda.