Primii fulgi de nea au inceput sa cada peste Bucuresti inca din zorii zilei si primele blocaje in trafic au avut loc de cum au plecat bucurestenii spre serviciu. Ca de fiecare data, timpul petrecut in trafic creste considerabil. Edilii Capitalei au anuntat ca au pus la punct masurile necesare pentru a face fata ninsoriii.
Comandamentul de iarna s-a reunit aseara la cererea primarului general Sorin Oprescu. De la sedinta nu au lipsit reprezentantii firmelor de deszapezire si ai celor sase sectoare ale Bucurestiului.
Principalele intersectii sunt, in acest moment, monitorizate de politistii rutieri, pentru a asigura decongestionarea traficului.
Atat in Capitala, cat si in restul tarii, s-au luat masuri pentru a asigura fluidizarea circulatiei. Reprezentantul Ministerului Administratiei si Internelor, Christian Ciocan, a declarat ca se fac verificari privind modul in care firmele de deszapezire actioneaza in teren si ca acestea trebuie sa-si faca treaba deoarece ”asa prevede legea, altfel se vor aplica sanctiuni”.
Ciocan a precizat ca se tine permanent legatura cu Ministerul Transporturilor cu privire la situatia din trafic si la eventuale blocaje.
Numarul echipajelor si patrulelor formate din politisti, jandarmi si lucratori ai inspectoratelor pentru situatii de urgenta a fost suplimentat.
Politia recomanda soferilor sa se informeze inainte de apleca la drum cu privire la situatia traseului pe care urmeaza sa se deplaseze, sunând la numarul de telefon 021/9360 (Comandamentul Central de Iarna).
De asemenea, daca trec prin zonele afectate de ninsori, soferii trebuie sa pregateasca masinile pentru circulatia in conditii de iarna si sa adapteze permanent viteza la conditiile meteo-rutiere (vizibilitate redusa, carosabil acoperit cu zapada, polei sau umed si viscol). De asemenea, este necesar sa se pastreze in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in conditii de siguranta.
Cod galben pana maine
Autoritatile au instituit cod galben de viscol si ninsoare de astazi, incepand cu ora 12.00, pana joi, 17 decembrie, ora 12.00. Pentru acest interval meteorologii au prevazut ninsori si precipitatii in toate regiunile, urmand ca in zilele urmatoare ninsorile sa se intensifice si sa cuprinda intreg teritoriul.
In sudul si estul tarii, dar si la munte, cantitatile de precipitatii vor depasi local 20…25 l/mp, iar vantul va prezenta intensificari sustinute viscolind si troienind zapada. Conform aceleiasi surse, in Dobrogea si in sudul Munteniei se va produce polei deoarece in prima parte a intervalului precipitatiile vor fi mixte. In nord si in centru va ninge, iar in restul regiunilor zapada va alterna cu ploaia si lapovita. Fulgii de zapada vor lipsi in sud-estul extrem al tarii, unde se asteapta doar ploi.
Maine vremea se raceste iar ninsorile se vor intensifica. Vantul va avea intensificari in toata tara, iar in sud-est ar putea sa ajunga la 50 de kilometri la ora. Temperaturile cele mai scazute se vor inregistra in nordul Moldovei, unde vor fi minus 4- minus 5 grade la amiaza. Maxime pozitive, dar mici, vor fi in Campia de Vest: 1-2 grade la Timisoara, Oradea si Satu Mare.
Ninsoarea pune primarii si prefectii la treaba
Zapada s-a depus deja pe drumurile principale. Autoritatile au dispus primele masuri pentru a preintampina problemele in trafic pe drumurile din tara.
Pe DN1, pe Valea Prahovei, a nins abundent luni noapte. La altitudini mai mari de doua mii de metri stratul de nea masoara peste 30 de centimetri.
Autoritatile locale trebuie sa verifice daca au stocuri de materiale antiderapante, daca utilajele sunt pregatite si trebuie sa asigure permanenta. Politistii rutieri trebuie sa blocheze total circulatia in zonele inzapezite, iar actiunile trebuie coordonate de prefecti.
Foto: Green Report