Zgomotul devine o amenintare majora pentru bunastarea animalelor salbatice, avertizeaza oamenii de stiinta americani, citati de BBC News.
Poluarea fonica produsa de vehicule si de aglomeratia urbana afecteaza comunicarea intre animale.
Zgomotul devine atat de raspandit incat poate ameninta biodiversitatea, spun cercetatorii.
Chiar si animalele care traiesc in parcuri nationale sunt expuse la nivele foarte ridicate de zgomot.
Jesse Barber si Kevin Crooks de la Universitatea din Colorado, SUA, au descoperit ca zgomotele produse de oameni cauzeaza animalelor o serie intreaga de probleme.
“Multe animale si-au dezvoltat un auz foarte fin pentru a auzi in cele mai dificile conditii”, a explicat Barber. “Insa auzul lor devine tot mai amenintat de zgomot”, a mai spus acesta.
In plus, poluarea fonica poate afecta abiliatea multor animale, precum bufnitele si liliecii, de a gasi si vana prada. Studiile de laborator au aratat ca liliecii, care localizeaza prada prin sunetele scoase de aceasta, evit sa vaneze in zonele zgomotoase.
In Amazon, insectivorele terestre, care, de asemenea, vaneaza folosindu-se de sunete, evita in mod special regiunile in care se construiesc sosele.
“Poluarea fonica este atat de raspandita incat poate fi un factor al unor declinuri majore ale biodiversitatii”, a spus Barber.
Mai rau este ca problema se agraveaza. Zgomotul creste odata cu inmultirea oamenilor. In SUA, de exemplu, in perioada 1970-2007, populatia statului a crescut cu aproape o treime, la fel si traficul auto pe strazile americane.
Sunt necesare multe masuri pentru rezolavarea acestei probleme, a spus Barber. “Tehnicile de atenuare a zgomotului includ sosele mai silentioase, bariere de zgomot si interdictia turismului motorizat in regiunile naturale protejate”, a explicat expertul.
Foto: BBC