Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Poluare cu praf de deseuri miniere in Moldova Noua

Orasul Moldova Noua este sufocat de praf de deseuri miniere, desi vinovatul pentru aceasta poluare, Societatea miniera Moldomin Moldova Noua, a intrat in proces de lichidare, sustin membrii Grupului Ecologic de Colaborare (GEC) Nera din Oravita, intr-un comunicat de presa, transmite Agerpres.

De aceea, voluntarii din cadrul centrului de voluntariat GEC Nera au realizat o campanie de informare a populatiei in legatura cu responsabilitatile pe care le au autoritatile publice si Ministerul Economiei, in calitate de patron al acestei societati, cu privire la stoparea sursei de poluare care este iazul de decantare a apelor de mina Tasani – Bosneag si la reconstructia ecologica a zonei.

Cu aceasta ocazie, cetatenii au aflat ca un prim termen stabilit prin hotarare de guvern pentru ecologizarea zonei este anul 2012, urmand ca sumele sa fie alocate de la bugetul de stat. De asemenea, Consiliul Local Moldova Noua trebuie sa ia in considerare posibilitatea transferului incintei iazului in patrimoniul local, pentru a putea accesa fondurile Uniunii Europene, oferite prin Programul Operational Regional, in vederea completarii sumelor destinate ecologizarii acestei zone.

La campania de informare au participat 20 de voluntari de la Grupul Scolar Industrial Moldova Noua, Grupul Scolar "Mathias Hammer" Anina si Asociatiei Speo Caras Oravita, care au distribuit materiale informative cetatenilor.

Tot cu aceasta ocazie, voluntarii au realizat si o monitorizare alternativa a mediului in zona iazului, precum si igienizarea malului stang, la km 0 al Dunarii romanesti, in golful de la intrarea in rezervatia naturala Balta Nera – Dunare. Activitatea de igienizare a fost realizata impreuna cu personalul de la Studioul TVR Timisoara.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin si cu sprijinul Institutiei Prefectului – Judetul Caras-Severin deruleaza in perioada martie 2009 – ianuarie 2010 proiectul "Cine vindeca ranile lasate de minerit in zona parcurilor naturale din sudul Banatului", printr-un fond nerambursabil oferit de Mecanismul financiar al Spatiului Economic European – Fondul pentru Organizatii Neguvernamentale.

Principalul rezultat asteptat il constituie Planul local de imbunatatire a managementul deseurilor miniere de pe amplasamentele iazurilor de decantare a apelor de mina de la Moldova Noua si Sasca Montana, care, in opinia celor de la GEC Nera, trebuie sa dea un raspuns credibil cetatenilor din comunitatile locale de pe teritoriul Romaniei si Serbiei privind perspectiva diminuarii si stoparii poluarii cu deseurile miniere antrenate periodic de vanturile puternice din sudul Banatului.

spot_img

Ultimele știri