Peste 300 de specii descoperite in Himalaya in ultimul deceniu

O floare care isi schimba culoarea in functie de temperatura, cea mai veche ciupera din lume sau o broasca zburatoare se numara printre cele 350 de specii descoperite in Himalaya de Est in ultimii 10 ani. Expertii de la World Wide Fund for Nature (WWF) sustin, insa, ca speciile sunt in pericol din cauza cererii pentru pamant si a schimbarilor climatice, informeaza The Guardian.

Un raport al WWF, publicat astazi, listeaza 242 de noi tipuri de plante, 16 de amfibieni, 16 de reptile, 14 de pesti, doua de pasari, doua tipuri de mamifere si 61 de noi nevertebrate. Diversitatea speciilor nou descoperite intre 1998 si 2008 fac din regiunea montana una dintre cele mai importante regiuni biologice din lume.

WWF face apel la guvernele Bhutanului, Indiei si Nepalului sa coopereze pentru conservarea peisajului si vietii in regiune. Cresterea demografica, defrisarile, braconajul, comertul cu animale salbatice, activitatea miniera si poluarea au contribuit la deteriorarea ecosistemelor fragile din Himalaya. Doar 25% din habitatele naturale au ramas intacte si 163 de specii din zona sunt considerate periclitate.

“Aceste descoperiri minunate ne demonstreaza cat de putin cunoastem lumea care ne inconjoara. In Himalaya avem o regiune extraordinar de frumoasa si printre cele mai bogate din punct de vedere biologic. Ironic, este si una dintre regiunile cele amenintate de schimbarile climatice”, a declarat Mark Wright, consilierul pe conservare al WWF.
 

spot_img

Ultimele știri