Patru tari liciteaza constructia unui depozit ecologic in Suceava

Un numar de 24 de firme din Austria, Germania, Romania si Finlanda, constituite in noua asocieri, au depus oferte pentru realizarea depozitului ecologic de deseuri din zona comunei sucevene Moara. Investitia, estimata la 27 de milioane de lei, este finantata printr-un proiect european prin POS Mediu Axa2, transmite Mediafax.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Suceava, Daniel Cadariu, a declarat, marti, ca la licitatia pentru executia depozitului ecologic au fost depuse noua oferte, care urmeaza sa fie analizate in urmatoarele 20 de zile in vederea desemnarii castigatorului.

Jumatate de metru cub de documente

Cadariu a aratat ca documentatiile depuse sunt laborioase, avand fiecare cate aproximativ jumatate de metru cub de documente. Este posibil ca, in aceasta situatie, analiza ofertei sa dureze 20 de zile, termenul maxim legal.

El a mentionat ca, potrivit planificarii discutate cu consultantul proiectului, la inceputul lunii aprilie urmeaza sa fie finalizata intreaga aplicatie si sa fie depusa la UE in vederea aprobarii si incheierii contractului de finantare. Totodata, cheltuielile eligibile facute de CJ Suceava pentru implementarea acestui proiect vor putea fi apoi decontate.

El a apreciat ca depozitul ar putea fi inaugurat in septembrie sau octombrie. CJ Suceava a transmis adrese celor 23 de primarii care depoziteaza, in prezent, deseurile la groapa de gunoi a municipiului Falticeni, sa gaseasca solutii alternative de depozitare de la inchiderea gropii din Falticeni, la sfarsitul lunii iunie si pana la deschiderea depozitului ecologic din comuna Moara.

CJ Suceava a decis sa asigure fonduri pentru inceperea lucrarilor la primul depozit ecologic de deseuri din judet, care apoi sa fie recuperate din finantarea europeana a proiectului, in conditiile in care procedurile pentru obtinerea finantarii sunt de durata, iar localitatile din judetul Suceava nu vor mai avea unde depozita gunoaiele din cauza ca majoritatea gropilor de gunoi au fost inchise sau urmeaza sa fie inchise.

Potrivit Acordului de mediu, in judetul Suceava urmeaza sa fie construit un al doilea depozit ecologic de deseuri, pentru zona de munte, care va fi amplasat in zona comunei Pojorata. Pe langa cele doua depozite ecologice, intregul proiect, in valoare de 50 de milioane de euro, prevede infiintarea a 5.000 de puncte de colectare a deseurilor si sapte statii de transfer.

Foto: crestinortodox.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri