Panasonic Corporation a dezvoltat o tehnologie de simulare ce permite fiecarei fabrici proprii sa identifice solutiile optime pentru economisirea energiei si reducerea emisiilor de dioxid de carbon in procesul de productie, se arata in raportul Eco Ideas Report 2009, informeaza Agerpres.
Raportul include un sumar al initiativelor ecologice ale companiei desfasurate in anul fiscal 2008 (aprilie 2008-martie 2009) si ilustreaza viziunea Panasonic de a actiona in conformitate cu cele mai inalte standarde de protectie a mediului. Prin adoptarea acestei tehnologii, alaturi de eforturile pe care le depun angajatii pentru conservarea energiei, o uzina Panasonic a reusit sa reduca emisiile de dioxid de carbon pe unitatea de productie cu 46 la suta.
Compania intentioneaza sa extinda utilizarea acestei noi tehnologii la nivelul intregului grup pentru a spori eforturile de reducere a impactului asupra mediului inconjurator. Panasonic a lucrat intens in ultimii ani pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon in timpul activitatilor de productie din uzinele sale. Astfel, compania si-a propus ca obiectiv sa diminueze cu 300.000 de tone cantitatea de emisii pana in anul fiscal 2010, raportat la anul fiscal 2007. Conform ultimului raport Eco Ideas, Panasonic a reusit ca reduca deja emisiile de CO2 cu 510.000 de tone pana la finalul anului fiscal 2009.
Tehnologia de simulare permite utilizatorilor sa evalueze procesele de productie printr-un singur test precis in urma caruia pot calcula care sunt cele mai eficiente conditii de operare fara a compromite calitatea produselor sau performanta. Simulatoarele pentru economisirea energiei evalueaza si optimizeaza conditiile de fabricatie in cazul in care e nevoie de utilizarea de echipament de aer conditionat sau a aerului cu presiune ridicata, in special in camerele sterile sau in interiorul furnalelor pentru uscare sau coacere. Simulatorul poate gasi conditiile optime de operare pentru furnal indicand nu doar conditiile de uscare – pe baza temperaturilor interne estimate, a umiditatii si curentilor de aer care nu pot fi observati din exterior – dar si caracteristicile produsului rezultat in urma uscarii.
Tehnologia permite testarea mai multor solutii teoretice de economisire a energiei astfel incat rezultatele obtinute sa conduca la maximizarea reala a cantitatii de energie economisite. Prin introducerea noilor tehnologii de simulare pentru economisirea de energie, Energy Company din cadrul Panasonic a reusit deja sa diminueze emisiile de dioxid de carbon la fabrica din prefectura Wakayama din Japonia centrala.
Uzina, una dintre principalele unitati de productie pentru divizia de energie a Panasonic, produce baterii reincarcabile litiu-ion pentru dispozitive mobile. Desi productia acestei uzine s-a dublat in anul fiscal 2009 comparativ cu 2008, datorita noilor tehnologii de simulare, cantitatea de emisii de CO2 a crescut cu numai 10%, ceea ce reprezinta o redcere cu 46% a emisiilor pe unitatea de productie. Panasonic doreste sa extinda utilizarea noilor tehnologii de reducere a consumului de energie si in alte capacitati de productie inclusiv in cea mai moderna uzina de baterii care se afla acum in constructie la Osaka.
Foto: www.image-acquire.com