Povestea orasului meu: Miercurea Ciuc

Cei 2,5 milioane de euro cu ajutorul carora va fi construita, anul acesta, statia de epurare din Miercurea Ciuc reprezinta doar una dintre investitiile care vor transforma aceasta urbe din inima muntilor intr-un exemplu al guvernarii locale verzi si europene. Raman totusi multe probleme nerezolvate din punctul de vedere al protectiei mediului inconjurator, ne spune primarul orasului, Ráduly Róbert Kálmán. Important este ca lucrurile au inceput sa se miste.

Interviu de Ecaterina Procopov

"Green Report": Care sunt cele mai mari probleme de mediu cu care se confrunta municipiul Miercurea Ciuc inainte de mandatul dumneavoastra?

Ráduly Róbert Kálmán: Erau si sunt inca multe probleme. Vorba unui prieten, exista de lucru pentru mai multe mandate. De la circulatie – in special traficul de tranzit -, inexistenta sistemului de canalizare menajera, pierderile semnificative in retelele de distributie a apei, spatiile verzi putine si pe alocuri neingrijite, transportul in comun cvasiinexistent, nesprijinirea traficului verde, pana la centralele termice pe gaz metan ori centralele individuale de apartament. {i lista ar putea continua cu starea carosabilului, a trotuarului, a spatiilor de joaca sau a terenurilor de sport, ori cu numarul din ce in ce mai mare al autoturismelor, intr-un oras verticalizat in mod inconstient inainte de 1989, plin de garaje metalice neconforme cu standardele unui oras civilizat.

Cum stau lucrurile in prezent la aceste capitole?

S-au demerat foarte multe lucrari de investitii. Am abordat aproape fiecare problema si am demarat proiecte si programe pentru imbunatatirea situatiei. Nu a fost si nu este deloc usor. Sunt mult prea multe de facut, si mandatul unui ales local este de doar patru ani.

In ceea ce priveste protectia mediului, care sunt cele mai mari realizari cu care va puteti mandri?

Am inceput extinderea retelei de canalizare si s-au realizat deja lucrarile in doua cartiere, urmand ca, pana la sfarsitul anului 2009, sa fie racordate la canalizarea menajera toate gospodariile din zona de nord si de est a municipalitatii. Am extins si am modernizat, in parte, sistemul de distributie a apei. Am conceput un program de reparatii capitale la infrastructura rutiera, modernizand din temelii cateva dintre principalele artere de circulatie din municipiu si, in acelasi timp, am refacut calea de rulare la multe alte strazi.

Care este cel mai mare obstacol pe care l-ati intampinat atunci cand ati dorit sa faceti ceva pentru imbunatatirea conditiilor mediului in oras?

Este o vorba care zice obiceiul-i mare "domn". Modul de parcare sau de traversare a strazilor, de exemplu, se schimba cu greu, iar grija fata de lucrurile comune, respectul fata de altii, de exemplu fata de biciclisti, se inoculeaza si mai greu.

Cat de ecologic este in prezent transportul public din Miercurea Ciuc? Exista piste pentru biciclisti? Aveti in desfasurare sau in plan proiecte de scadere a poluarii in transportul public?

Cu modernizarea transportului public batem pasul pe loc de un an. Avem un program adoptat de modernizare a parcului auto, avem si fondurile necesare, dar la niciuna dintre procedurile de achizitie publica nu s-a prezentat niciun ofertant, cu toate ca de fiecare data au cumparat caietele de sarcini cinci sau sase societati.

Cu pistele pentru ciclisti, in schimb, am fost deschizatori de drum in regiune. In cadrul tuturor proiectelor de reparatie capitala a infrastructurii rutiere, am impus drept conditie realizarea de piste pentru ciclisti. Deja avem piste in lungime de circa trei kilometri si speram ca, la sfarsitul anului 2008, sa avem o retea care sa permita accesul prin intermediul acestor piste in toate punctele esentiale ale urbei. Suntem singurul oras din Romania care se mandreste cu un ciclist care a participat la Jocurile Paralimpice de la Atena din 2004 si care organizeaza, deopotriva, competitii interna tionale de alergare (Maratonul Secuiesc Tusnad) si de ciclism (Turul Ciclist al Tinutului Secuiesc).

In ce stadiu sunt lucrarile de la statia de epurare a apei?

Avem atat documentatia tehnica, cat si finantarea pentru modernizare. Lucrarea va fi executata prin coordonarea Companiei Nationale de Investitii, iar bugetul local asigura o treime din suma totala necesara de 2,5 milioane de euro.

Exista, in prezent, in municipiu un sistem de colectare selectiva a deseurilor?

Din pacate, nu exista. Acesta este singurul domeniu in care nu am inregistrat progrese remarcabile in ultimii ani. In 2004, lucrurile mergeau in directia buna, de atunci insa mai mult stagneaza. Nu intrevad o imbunatatire semnificativa a situatiei pe termen scurt.

Orice institutie publica este interesata sa micsoreze cheltuielile cat mai mult posibil. Cum isi eficientizeaza Primaria Miercurea Ciuc cheltuielile?

Cum ne eficientizam cheltuielile de functionare? Prin gestionarea fiecarui aspect, in parte, cu responsabilitate. Avem limite la apelurile telefonice, am instalat sisteme de reglare automata a incalzirii cladirii, am demarat procesul de inlocuire a corpurilor de iluminat din reteaua publica cu unele mai eficiente si, nu in ultimul rand, am incercat sa ne responsabili zam colegii.

Puteti sa ne spuneti cum incercati dumneavoastra ca om, nu ca autoritate, sa fiti prietenos cu mediul?

Petrec foarte mult timp in sanul naturii, alaturi de familie, incercand sa le insuflu copiilor mei dragostea pentru mediul inconjurator. In plus, incercam sa calatorim cat mai des cu mijloacele de transport in comun.

In final… ce parere aveti despre masurile pe care toate statele lumii trebuie sa le ia impotriva incalzirii globale? Credeti ca Romania face pasi eficienti in acest sens?

Lupta impotriva incalzirii globale a devenit un fel de "moda" a secolului XXI, o realitate. Ceea ce inseamna ca ne este si noua, romanilor, caracteristica. Miercurea Ciuc este, cu siguranta, pe calea cea buna. In perioada 2006-2007 am pasit si noi pe calea producerii si utilizarii energiei verzi prin implementarea unor cazane pe paleti in doua centrale termice din municipiu. Ne bucura si faptul ca pe raza noastra administrativ-teritoriala, intreprinzatorii privati au realizat plantatii de arbori care vor reprezenta materie prima pentru realizarea de energie regenerabila.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri