Povestea orasului meu: Iasi

text de Ecaterina Procopov

Obtuzitati, multe prejudecati si grupuri sau indivizi lipsiti de pregatire, dar mari specialisti in vorbe si talk-show-uri. Acestea sunt obstacolele majore cu care se confrunta primarul orasului Iasi, Gheorghe Nichita, in incercarea de a imbunatati conditiile de mediu si de a dezvolta principiul sustenabilitatii la el in oras. Totusi, primarul se mandreste ca, datorita lui, lucrurile au evoluat in acest sens inca din 2005, cand Iasiul a devenit primul oras din Romania in care au fost instalate pubele ecologice, diferentiate pe tipuri de deseuri.

Green Report: Care erau cele mai mari probleme de mediu cu care se confrunta Iasiul inainte de mandatul dv.?

Gheorghe Nichita: Ani la rand s-a tot pus problema construirii unei gropi ecologice la Iasi, dar nu s-a ales nimic. Inca avem un depozit de deseuri necontrolat, neconform cu legislatia impusa, care trebuie neutralizat odata cu implementarea noului sistem de management integrat al deseurilor, proiect avansat de noi, in derulare acum, in valoare de peste 29 de milioane de euro, care va fi finalizat pana in 2010. Iasiul s-a confruntat si cu lipsa dezvoltarii unui sistem de colectare selective a deseurilor, cu spatii verzi neamenajate, cu alunecarea versantilor, cu lipsa unei harti de zgomot care sa redea zonele poluate fonic pentru a se lua masurile impuse de lege, cu poluarea raurilor prin deversare necontrolata, cu lipsa punctelor de colectare a aparaturii electrocasnice uzate, chiar si cu lipsa implicarii societatii civile, a ONG-urilor cu profil ecologist. De asemenea, ne-am confruntat multi ani cu lipsa unui transport ecologic in municipiu.

Si care sunt realizarile din timpul mandatului dumneavoastra, in ceea ce priveste protectia mediului?

In primul rand, vom incepe de la 1 decembrie o ampla campanile de informare si pregatire a cetatenilor privind important a colectarii selective a deseurilor. Vreau sa va mai spun ca am reusit sa schimb total imaginea Iasiului, sub aspectul amenajarii spatiilor verzi. Daca mergeti oriunde in Iasi veti vedea niste aranjamente florale deosebite si vegetatia atent ingrijita. Ar mai fi multe de spus despre ceea ce am realizat in acesti ultimi ani: avem in prezent 36 de puncte de colectare a aparaturii electrocasnice uzate, am realizat primul studiu de stabilitate in zona centrala a municipiului Iasi, alocam fonduri importante pentru intretinerea si consolidarea versantilor care reprezinta o adevarata problema de mediu, am lansat campanii de control si curatare a albiilor minore ale cursurilor de apa din Iasi: Bahlui, Nicolina, Vamasoaia, Cacaina. In 2005 am demarat proiectul-pilot "Eracolect", si asa Iasiul a devenit primul oras din Romania in care au fost instalate pubele different iate pe tipuri de deseuri: sticla, hartie, plastic, respective menajere. Iesenii au reactionat bine, aratand ca au inteles importanta colectarii selective.

Cat de ecologic este, in prezent, transportul public in Iasi? Exista piste pentru biciclisti?

Investim sume importante in modernizarea parcului de tramvaie al regiei locale de transport in comun, dar si in modernizarea infrastructurii de transport ecologic. Vom reabilita 16 kilometri de cale rulare tramvai cu ajutorul unor fonduri obtinute de la BERD si vom accesa fonduri structu rale pentru a continua modernizarea intregii infrastructuri de transport. De asemenea, au fost montate amortizoare pentru preluarea zgomotului acolo unde o parte dintre lucrarile la calea de rulare tramvai au fost finalizate. Am achizitionat in 2005 si 50 de autobuze noi Euro 3, urmand ca, anul viitor, sa achizitionam inca 50 de asemenea mijloace de transport la standardul Euro 4. In acelasi ton al spiritului ecologist, am o veste buna pentru biciclisti: am obtinut 6 milioane de euro din fonduri europene, prin proiectul Civitas, pentru amenjarea de piste pentru biciclisti.

In ce stadiu sunt lucrarile de la statia de epurare a apei?

Proiectul este realizat in proportie de 80%, termenul de incheiere a executiei fiind sfirsitul anului 2009. Finantarea a fost atrasa printr-un Grant ISPA, fiind vorba despre peste 24 de milioane de euro fonduri nerambursabile. In urma executarii lucrarilor de reabilitare si modernizare ale statiei de epurare va rezulta o tratare secundara a apelor uzate care va conduce la imbunatatirea calitatii raului receptor Bahlui. Pentru ca acest rau se varsa in Jijia, Prut si apoi in Dunare si Marea Neagra, tratarea apelor deversate va contribui la protejarea zonei Deltei Dunarii, care este declarata zona protejata in ceea ce priveste biodiversitatea. Componenta de modernizare include si redarea in circuitul agricol a depo zi telor de namol actuale de la Tomesti, prin metode moderne de phitoreabilitare, eliminand astfel mirosurile, umiditatea solului si disconfortul locuitorilor din zona.

Cat de bine e implementat sistemul de achizitii verzi in Iasi?

In ceea ce priveste acest sistem nou pentru romani, noi am trimis personalul specializat la sesiuni de training pentru a-si insusi cat mai bine legislatia si modalitatile de lucru. Nu stiu inca sa existe un oras in Romania care sa fi implementat deja sistemul de achizitii verzi, cred ca toata lumea se pregateste in aceasta clipa pentru a se pune la punct cu noua legislatie impusa de UE.

In final… stiti ca toate statele lumii trebuie sa ia masuri impotriva incalzirii globale. Credeti ca Romania face pasi eficienti in acest sens?

Sunt masuri firesti care demonstreaza ca s-a ajuns la maturitatea, la nivelul de civilizatie si la acel grad de responsabilizare care ne permit sa ne gandim cat mai serios pentru a pastra sanatatea si viitorul vietii pe Pamant. Practic, stam sub semnul principiului dezvoltarii durabile care ne obliga sa gandim global si sa actionam local, avand in vedere si ge neratiile care vin, nu doar momentul actual. Eu va pot spune ce face Iasiul in acest sens: proiecte de amenajare de noi parcuri, de noi spatii verzi, aplicam inca inainte de apa ritia Ordonantei de Urgenta 114/2007 prevederile acesteia, adica nu mai autorizam taieri de arbori, constructii pe spatii verzi, avem o evident foarte clara a spatiilor verzi din Iasi atat de pe domeniul public, cat si de pe cel privat, si suntem pe punctul de a finaliza si acel Registru de spatii verzi cerut de ordonanta mentionata.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri