text de Ecaterina Procopov
"Bucurestiul este un mamut. Un oras cu o populatie de 2.500.000 de locuitori, de peste 250 de kilometri patrati, care produce foarte mult gunoi si foarte mult fum." Asa isi incepe povestea Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Cam pesimist, am spune, insa planurile pe care le are municipalitatea vor mai lumina relatarea despre viitorul Bucurestiului.
Chiar daca, in acest moment, Bucurestiul nu sta prea bine la capitolul Protectia mediului inconjurator, incepand cu anul acesta, municipalitatea va trebui sa fie pregatita sa absoarba orice apare nou in structura legislatiei de mediu european, ne spune viceprimarul.
Deja au fost demarate studii pentru o evaluare complexa a mediului, urmand ca, in functie de rezultate, sa se ia masurile necesare. " Acum facem niste studii ca sa diagnosticam ce are orasul asta! Unul foarte important este cel al hartii de zgomot a municipiului Bucuresti, iar un alt studiu pentru partea de aer este in lucru. Sa vedem cat de respirabil este aerul Capitalei, cate noxe are. Valorile pe care le au cei de la ANM si cei de la Agentia de Mediu Bucuresti sunt ingrijoratoare, sunt depasiri ale noxelor care, in timpul verii, ajung la o valoare de cinci pana la zece ori mai mare decit valoare admisibila", Razvan Murgeanu ne spune ca mai exista si un "program foarte indraznet" de impaduriri pentru ca spatiile verzi ale Bucurestiului s-au diminuat an de an si nimeni, din pacate, nu a facut nimic in sensul acesta. Şi pentru ca municipalitatea e in cautare de spatii verzi, viceprimarul estimeaza ca, in trei ani, in locul Gradinii Zoologice din Baneasa, care va fi mutata in zona Lacului Morii, se va amenaja un parc care va avea peste 40 hectare.
In parcurile existente s-au facut plantatii, asa incat ele au deja o noua forma. Totusi, Murgeanu ne spune ca cea mai mare investitie pe care a facut-o Primaria Capitalei, in ceea ce priveste mediul inconjurator, este in statia de epurare de la Glina.Cei peste doua sute de milioane de euro alocati acestui proiect, la care vor incepe lucrarile anul acesta, reprezinta cea mai mare investitie cu ISPA din Europa de Est. Lucru imbucurator, avand in vedere ca Bucurestiul este singura capitala europeana care nu are inca o statie de epurare.
In ceea ce priveste deseurile din oras, Murgeanu spune ca Directivele Comisiei Europene cer ca, pana in 2010, sa renuntam la gropile de gunoi. "Avem deja doua gropi de gunoi ecologice, in nord si sud. Amandoua sunt amenajate dupa tehnologii moderne si nu mai au apanajul Gropii Glina pe care o folosea Bucurestiul si care e atat de veche… Cred ca si Burebista arunca gunoiul acolo!"In incheiere, viceprimarul ne asigura ca viitorul este cel al energiei verzi. "Avem cateva contracte cu firme mari din strainatate si, odata cu preluarea centrelor noastre electrotermice, una sau doua dintre ele sa fie reconfigurate pe sisteme de ardere a deseurilor sau gazeificare si ardere de gaz, in asa fel incat, ecologic, sa vorbim despre bilete verzi, cum spun strainii, adica despre energie verde. "Inarmat cu planuri si optimism, viceprimarul Razvan Murgeanu spera, ca si noi de altfel, ca Bucurestiul va avea in cativa ani o alta fata, mai verde si mai aproape de standardele europene.