Potentialul turistic al incalzirii globale

Incalzirea globala deschide o noua piata pentru turism: zona oceanului Arctic. Numarul turistilor care viziteaza insulele nordice din oceanul Arctic a crescut cu 50% fata de acum 15 ani, titreaza publicatia americana Wall Street Journal, citata de Daily Business.

Topirea ghetarilor in urma incalzirii globale atrage anual pana la 1,5 milioane de turisti, dornici sa observe efectele vizibile ale fenomenului climatic. Cererea de pe piata a deschis noi orizonturi operatorilor de turism ecologic, astfel ca ofertele de sejururi nu au intarziat sa apara.

Groenlanda este una din destinatiile favorite ale "turistilor climatici". Agentia americana Betchard Expeditions din Cupertino ofera un sejur de 12 zile langa Groenlanda, contra a 5000 pana la 7000 de dolari, pret care nu include insa transportul. In ciuda preturilor nu tocmai accesibile, la acest tur s-au inscris deja 38 de persoane.

O alta zona intens vizitata este Svalbard, unde numarul turistilor a crescut anual cu aproape 80.000, inregistrand in ultimii cinci ani o crestere cu 33% a numarului de vizitatori straini.

De departe cea mai populara alegere de vacanta in Arctic este orasul Ilulissat, unde se crede ca s-ar fi aflat icebergul care a provocat scufundarea Titanicului. Cu temperaturi medii de aproximativ -40 de grade Celsius, orasul numara 5000 de locuitori, si aproximativ 35.000 de vizitatori pe an.

Wall Street Journal atrage atentia asupra faptului ca desi implicatiile economice ale dezvoltarii turismului in zona Arcticului este una pozitiva, totusi, nu este de neglijat paradoxul conform caruia desi turistii vin manati de un impuls ecologic, totusi, prezenta lor dauneaza mediului prin emisiile generate de transportul pana la locatia de vacanta. Negativ este si impactul asupra faunei, prin facilitarea patrunderii navelor in zonele populate de ursii polari, inacesibile altadata din cauza ghetei.

Foto: gonomad.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri