Pot 6 miliarde de euro transforma Bucureștiul în oraș verde?

Ieri, 16 aprilie, Primăria Generală a Municipiului București a lansat Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde. Planul a fost elaborat pentru Municipiul București, cu sprijinul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acesta are o perioadă de implementare de 15 ani și 32 de acțiuni prioritizate.  

La evenimentul de lansare au luat parte Administratorul Public al Primăriei Municipiului București – Lucian Judele, Directorul Asociat, Coordonator Infrastructură România și Bulgaria – BERD – Venera Vlad, Coordonatoarea PAOV – BERD – Marine Baghdasaryan, Consultantul Trinomics – Corina Haita-Falah, Consultant PAOV – Alexandru Laibăr și Green City OfficerBogdan Suditu.

În public au fost prezenți jurnaliști, factori de decizie din diferite structuri de la nivelul sectoarelor și ale Primăriei Generale, reprezentanți ai grupurilor civice din cartierele bucureștene, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale. Consultanții BERD care au luat parte la dezvoltarea PAOV au fost prezenți pentru a răspunde la întrebările publicului. 

PAOV își propune să reducă gazele cu efect de seră cu 1.151 ktCO2e pe an (aproximativ 10% din emisiile totale ale Bucureștiului actual).

Conform analizei de la baza PAOV, principalele probleme identificate în București sunt:  

  • ineficiența transportului public; 
  • consumul ridicat de energie în clădiri; 
  • calitatea slabă a sistemului de încălzire; 
  • politici slabe privind utilizarea terenurilor și planificarea urbană eficientă; 
  • probleme legate de calitatea aerului; 
  • lacune în gestionarea apei și a deșeurilor. 

Sectoarele-cheie pe care planul le acoperă sunt: transport, energie, deșeuri solide, Ccădiri, apă și utilizarea terenurilor. Bugetul CAPEX  – investițiile de capital – total al PAOV se ridică la peste 6,4 miliarde EUR, repartizat pe sectoare.

 

Infografic privind distribuția CAPEX pe sector PAOV în EUR Sursa: PAOV, pagina 52
Infografic privind distribuția CAPEX pe sector PAOV în EUR  Sursa: PAOV, pagina 52

Viziunea la care se dorește să se ajungă la finalul proiectului este:  

Până în 2040, Bucureștiul va deveni un oraș verde în care va fi confortabil de trăit. Acesta va avea aer curat și transport public bun, iar infrastructura de transport nemotorizat va permite deplasarea în viața de zi cu zi.

Bucureștiul va fi un oraș prietenos cu locuitorii și vizitatorii săi, grijuliu față de cei mai vulnerabili cetățeni ai săi. Spațiile publice vor fi primitoare și vibrante.
Orașul va fi guvernat de toate autoritățile administrative implicate, lucrând împreună într-un mod integrat și în colaborare cu cetățenii, sectorul privat și ONG-urile. Infrastructura digitală va fi extinsă și va avea un sistem de baze de date. –
Planul pentru un Oraș Verde, București, pagina 43

PAOV a fost dezvoltat astfel încât să se alinieze și cu celelalte proiecte din zona de oraș verde pe care Primăria București le are în dezvoltare, precum M100, Platforma Națională pentru susținerea orașelor românești în tranziția acestora către orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic (prin care s-a alocat un miliard de euro pentru următorii 10 ani).

Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde poate fi consultat aici.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri