POS Mediu: apa si canalizare cu bani europeni

Romania are la dispozitie 5,6 miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea si extinderea infrastructurii de mediu prin Programul Operational Mediu (POS Mediu). Din cele 5 axe, Axa prioritara 1, destinata Sectorului de apa
si apa uzata, dispune de cea mai mare parte din fondurile europene, aproximativ 60%, si raspunde la doua cerinte strategice ale programului de finantare: imbunatatirea accesului la utilitati publice in Romania si imbunatatirea protectiei mediului.
TEXT DE RALUCA PETRESCU

Autoritatile romane au sansa sa diminueze decalajul fata de statele europene in ceea ce priveste accesul la utilitati, obtinand fonduri europene prin POS Mediu.
Investitiile au in vedere extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea si modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare, in conditiile unor tarife acceptabile pentru populatie.
Pentru acest sector sunt finantate cu bani europeni proiecte mari de infrastructura, care acopera mai multe localitati la nivel regional sau judetean si care vor aduce o contributie importanta la conformarea cu standardele europene de mediu.
De la demararea programului, in 2008, au fost aprobate, pana in prezent, in sectorul Apa, 30 de proiecte majore, cu o valoare totala de peste 3, 3 miliarde de euro (fara TVA), din care contributia Uniunii Europene este de aproximativ 2,6 miliarde de euro. Pe langa acestea, a fost semnat un proiect nemajor pentru Constanta Eforie-Sud, cu o valoare totala de peste 26 de milioane de euro (fara TVA), din care aproape 22,5 milioane de euro vor fi platite cu bani europeni.

Beneficiari: peste 6 milioane de romani
In cadrul celor 30 de proiecte aflate in implementare se vor derula 432 de contracte. Cele mai multe (340) vizeaza lucrari de extindere si reabilitare ale retelelor de apa si apa uzata si de construire sau modernizare a statiilor de epurare si de tratare a apelor.
De pe urma fondurilor obtinute vor beneficia peste 6, 7 milioane de romani proveniti din 231 de localitati deficitare in prezent in ceea ce priveste accesul la utilitati.
Totusi, desi au fost semnate peste 140 de contracte in valoare de aproape 3 miliarde de lei, prefinantarea a fost obtinuta doar pentru 17 dintre acestea. Potrivit Marinelei Naumescu, director al Directiei Fond Coeziune din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, implementarea proiectelor este intarziata de o serie de probleme.
Una dintre ele este lansarea cu intarziere a anunturilor de participare, din cauza calitatii slabe a documentatiilor de atribuire si a aparitiei unor situatii neprevazute in elaborarea proiectelor tehnice.

Pe de alta parte, semnarea unor contracte a fost intarziata in medie cu sase-opt luni din cauza a numeroase contestatii, procese si plangeri.
Procedurile de atribuire au fost anulate in repetate randuri din lipsa de ofertanti sau din cauza ofertelor neconforme, tergiversand procesul cu pana la un an.
In unele cazuri, graficul de executie a contractelor nu a fost respectat sau beneficiarii au modificat solutiile tehnice analizate ini-tial. In alte cazuri, schimbarea regimului juridic al terenului a condus la modificarea amplasamentului, intarziind din nou procesul.

5,6 miliarde de euro de la UE
Programul Operational Sectorial Mediu este documentul care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, in Romania, in perioada 2007-2013.
Programul a fost aprobat de Comisia Europeana pe 11 iulie 2007. Bugetul total al POS Mediu este de aproximativ 5,6 miliarde de euro. Alocare financiara: Fondul de Coe¬ziune (FC) si Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR): 5,6 miliarde de euro, din care:
4,5 miliarde de euro – contributie comunitara
1,1 miliarde de euro – contributie nationala
Programul a fost elaborat de Ministerul Mediului, in calitate de Autoritate de Management pentru POS Mediu (AM POS Mediu).
Perioada de aplicare a programului este 2007-2013, dar obiectivele sale urmaresc nevoile de dezvoltare ale Romaniei si dupa anul 2013, prin realizarea de investitii ce pun bazele dezvoltarii durabile in infrastructura de mediu.

POS Mediu, in cifre
208 proiecte aprobate, din care 42 proiecte majore
4,07 miliarde de euro angajate
377,35 milioane de euro prefinantare acordata
100,96 milioane de euro rambursari catre beneficiari
aproximativ 142 de proiecte cu valoare eligibila de 1,31 miliarde de euro urmeaza a se aproba pana la sfarsitul anului 2011
 

spot_img

Ultimele știri