Populaţiile de bondarii au scăzut dramatic şi sunt în pericol de extincţie în masă

Populaţiile de bondari au scăzut drastic în toată Europa şi America de Nord din cauza încălzirii climei şi a variaţiilor bruşte de temperatură, potrivit unui nou studiu publicat în revista Science.

Studiul arată că probabilitatea ca o populaţie de bondari să supravieţuiască într-un anumit loc a scăzut cu 30% în decursul unei singure generaţii umane. Cercetătorii afirmă că ratele de declin par a fi „în concordanţă cu o dispariţie în masă”.

„Am descoperit că populaţiile dispăreau în zonele în care temperaturile au devenit mai ridicate. Dacă declinul continuă în acest ritm, multe dintre aceste specii ar putea dispărea pentru totdeauna în câteva decenii”, a declarat Peter Soroye, doctorand la Universitatea din Ottawa şi principalul autor al studiului.

Cercetătorii au utilizat date colectate pe o perioadă de 115 ani privind 66 de specii diferite de bondari din America de Nord şi Europa pentru a dezvolta un model computerizat care simulează scenarii de „haos climatic”.

Ei au constatat schimbările suferite de populaţiile de bondari de-a lungul anilor, comparând locurile în care aceste insecte trăiesc în prezent cu locurile în care trăiau în trecut.

„Am fost surprinşi să constatăm cât de mare este deja declinul provocat de schimbările climatice în rândul populaţiilor de bondari”, a declarat Tim Newbold de la Centrul pentru Cercetarea Biodiversităţii şi a Mediului din cadrul University College din Londra.

Echipa de cercetare a utilizat datele colectate pe o perioadă de 115 ani pe 66 de specii de bondari din America de Nord și Europa pentru a dezvolta un model care simulează scenarii de „haos climatic”. Au putut vedea cum s-au schimbat populațiile de bondari de-a lungul anilor, comparând datele din prezent cu cele din trecut.

„Cercetările noastre sugerează că scăderi mult mai drastice (ale populaţiilor) sunt posibile dacă schimbările climatice se accelerează în următorii ani, ceea ce arată că avem nevoie de eforturi substanţiale pentru reducerea acestora”, a mai spus el.

Bondarii joacă un rol cheie în polenizarea unor culturi diverse, precum cele de roşii, dovlecei şi fructe de pădure.

Cercetătorii spun că metodele lor ar putea fi utilizate pentru a prezice riscul de dispariție și pentru a identifica zonele în care sunt necesare acțiuni de conservare.

spot_img

Ultimele știri