Populatia mondiala de tigri s-a injumatatit in ultimul sfert de secol, informeaza conservationistii de la World Wide Fund for Nature(WWF), citati de BBC News.
E posibil sa mai existe doar 3.500 de tigri, iar una dintre subspecii – tigrul de China de Sud – e posibil sa fi disparut, avertizeaza WWF.
Principala amenintare la adresa tigrilor o reprezinta cererea de parti din corpul tigrului, folosite in medicina traditionala. Cu toate acestea, reprezentantii WWF sustin ca daca se iau masuri potrivite numarul tigrilor ar putea creste.
Conservationistii au achizitionat recent concesionari de pamanturi de la guverne pentru a combate distrugerea padurilor inca locuite de tigri.
Numarul tigrilor se ridica la 5.000 – 7.000 in 1982. Directorul WWF India, Sujoy Banerjee, a declarat ca la inceputul secolului XX in India existau 400.000 de tigri, iar in prezent mai exista maxim 1.400, cu 60% mai putin decat in 2002.
Banerjee a declarat ca principala amenintare vine de la fermierii indieni saraci care fac orice sa-si protejeze animalele. „Oricand exista un conflict om-tigru, invinsul este intotdeauna tigrul”, a spus acesta.
Situatia din Indonezia a fost descrisa ca fiind critica, cu atat mai mult cu cat taietorii de lemne ameninta habitatul celei mai amenintate subspecii – tigrul din Sumatra. Pe baza trendului actual, peste 90% din padurile tarii vor fi distruse pana in 2050.
Foto: BBC