Un ajutor in valoare de 10 miliarde de dolari din partea natiunilor bogate ar fi un „inceput bun” pentru semnarea unui tratat pentru clima la Copenhaga in decembrie, a declarat directorul Secretariatului pe Schimbari Climatice al ONU, Yvo de Boer, citat de Reuters.
„Cel mai important e ca la Copenhaga sa se hotarasca asupra unei structuri, o formula de distribuire a datoriei care sa ne permita sa impartim costurile pentru actiunile de mediu intre tari, pe masura ce nevoia creste in timp”, a explicat Yvo de Boer. El a adaugat ca recesiunea financiara nu face decat sa agraveze situatia in cele mai sarace state ale lumii.
Costurile pentru combaterea schimbarilor climatice pe termen lung ar putea ajunge chiar pana la 200 de miliarde pe an, conform estimarilor realizate de ONU. Multe tari in curs de dezvoltare sunt deja afectate de seceta, inundatii si valuri de caldura, iar, in conditiile unui nivel tot mai mare al apelor si al temperaturii globale in crestere, ele s-ar putea agrava.
Potrivit directorului pe schimbari climatice al ONU, tarile dezvoltate trebuie sa opereze reduceri ale emisiilor cuprinse intre 25 si 40 de procente fata de nivelul inregistrat in 2020. Chiar daca un raport ONU al oamenilor de stiinta recomanda aceste procente, pana acum natiunile bogate si-au stabilit tinte cuprinse intre 10 si 14%.
De Boer a mentionat ca arderile de combustibili fosili in fabrici si de catre vehicule trebuie limitate la nivel global pentru ca summitul pentru clima din capitala Danemarcei sa se incheie cu un acord eficient pentru mediu.
Foto: Reuters